3 Fantastische Bijkruiden

21 april 2019

Mijn absolute top drie supernuttige bijkruiden zijn paardenbloem, brandnetel en smeerwortel.
Bijkruid?! In de permacultuur wordt onkruid veel liever bijkruid genoemd. Onkruid klinkt niet alleen ontzettend onvriendelijk … wat veel belangrijker is: er is helemaal niets on’s aan de meeste onkruiden! Veel onkruiden zijn namelijk een zege voor je tuin en hebben vaak een geneeskrachtige werking. Waarom ik nou juist zo gek ben op paardenbloem, brandnetel en smeerwortel lees je hieronder!

Lees Verder

Walnoot Worteltaart

20 februari 2019

Men neme water, zon, een handjevol bladgroenkorrels en CO2, en voilà: glucose en zuurstof!
De magie van fotosynthese drong pas goed tot me door toen ik afgelopen winter met een dekentje op de bank eindelijk Wohllebens’ ‘Het verborgen leven van bomen’ indook. Nou was ik al een plantenfreak, maar dit boek trok me finaal over de streep: Plants first!

Lees Verder

7 Vaste Planten om van te Smullen

23 september 2018

Artisjokken, asperges en rabarber kennen we allemaal. Maar wist je dat er veel meer vaste eetbare planten zijn
die zó op de menukaart kunnen?
Onze groenteschappen liggen vol met éénjarige gewassen: tomaten, spinazie, boontjes, worteltjes, uien. Logisch ook, want deze kortlevende smaakvolle groentes produceren met hun hoge voedingsbehoefte en waterverslindende dorst enorme hoeveelheden vrucht en zaad. De landbouw heeft ons de afgelopen 10.000 jaar geen windeieren gelegd …
Lees Verder

Zelfgeboerd Tuinboon Omeletje

28 juli 2018

Het is zó warm dat mijn tuindagen avondjes zijn geworden: van 20 uur tot 22 uur een beetje oogsten, scharrelen, en de éénjarigen water geven. De rest van de tuin krijgt geen druppel.
Of de jonge vaste planten dit gaan overleven? Geen idee! Ik zie het maar als een goede test en leerschool. Welke eetbare planten kunnen deze extremen wél aan?

boven: de gekrulde bloemstengels van (hardneck) knofloook onder: kapucijner bloeme

Toen ik vorig jaar dacht dat ik mijn opbrengst van ruim 10 kilo tuinbonen per week wel zou verkopen in de losse verkoop bij Lekkernassûh had ik het goed mis! In week 1 was het bingo. Ik was de eerste met bonen, en ze vlogen over de toonbank.
Maar daarna?! Lastig. We hebben ons in de weken die volgden ongans gegeten aan de dikkerds, en veel van de oogst weggegeven.
Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Geen losse verkoop meer, en de oogst zó spreiden dat we over een langere periode kleinere porties te eten hadden. 4 lichtingen in totaal. Half oktober 2017 zijn de eerste ‘Aqua Dolce’ bonen de grond in gegaan (een oud Italiaans oersterk en vorstbestendig ras), en begin februari en maart volgde de rest.

Tuinbonen hebben zich allang bewezen. De bonen werden al gegeten in het oude Egypte, zo’n 5000 jaar v.Chr. Nu nog worden de gedroogde bonen door veel Egyptenaren bijna dagelijks gegeten met ei, knoflook en citroensap.
Als kind vond ik tuinbonen niet te eten, maar nu ben ik er gek op! Vers, dubbel gedopt, zelfs rauw met wat olijfolie en zout. Van de éénjarigen is het misschien wel één van mijn favoriete groentes geworden, ook omdat het zulke sterke planten zijn. Het zijn stikstofbommetjes, ze verlangen niet veel van de bodem, en zo vroeg in het voorjaar heb je nog geen problemen met droogte. Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, en leveren flink wat groen materiaal voor op de composthoop!

tuinboon omeletje
ingrediënten :
2 flinke handen tuinbonen 2 volle handen kapucijners of doperwten (diepvries kan ook natuurlijk!)
verse dille
verse munt
bloemstengels van knoflook of (verse) knoflook
zout
zwarte peper
3 eieren
olie of boter om in te bakken

bereiding :
1. Dop de tuinbonen en blancheer ze kort (bij verse tuinbonen is 2 minuten doorkoken ruim voldoende). Laat ze even uitlekken en afkoelen en dop ze nog een keer! Dop en blancheer ondertussen ook de kapucijners of doperwten.
2. Hak de verse kruiden fijn, en snipper de bloemstengels of knoflook. Meng de bonen, erwten en kruiden door elkaar.
3. Kluts de eieren met wat zout, maak een omeletje, maar bak het niet te lang door!
4. Schep je omeletje op een bord, schep het bonenmengsel op de helft van het ei, bestrooi met wat versgemalen peper, en klap het omeletje dicht. Eet smakelijk!

Bloesem

4 mei 2018

Wist je dat ontzettend veel bloemen eetbaar zijn? Stokroos, komkommerkruid, rozenblaadjes, goudsbloem, álle magnolia
en zelfs de sierkers. Maar kijk wel uit, en eet echt alleen bloemen waarvan je zeker weet dat ze niet giftig zijn!

Lees Verder

Van Min 10 naar Plus 25

24 april 2018

Toen ik gisterenavond op de bank plofte met een glimlach op mijn gezicht slaakte ik een zucht van verlichting.
Ik ben de laatste tijd zo vaak chagrijnig van de tuin gekomen zonder te begrijpen waarom, dat ik er serieus aan begon te twijfelen of dit wel is wat ik wil. Kun je dat geloven? Gisteren viel het kwartje. Eindelijk.

Chagrijn van de pijn noem ik het maar. Niet van de kou, of van de winter, of het grijs, het gebrek aan zon of liefde.
Ik wil dit gewoon zó ontzettend graag (je weet wel een groot permacultuurbedrijf) dat ik soms geen geduld meer heb om te wachten op dé oplossing, hét briljante idee, hoe droom en realiteit (‘een lijf dat niet wil’, ehh ‘geld?’) bij elkaar te brengen. Resultaat: kop in de klei en doorgaan. En laten we eerlijk zijn, dat is ook niet zo moeilijk in een tuin! Het werk is namelijk nooit af. N o o i t. Een tuin is een levend organisme, en levende organismen staan niet stil.
Stiekem best handig dus, die aanhoudende winter. Een echte winterstop, zonder knoppen die openbarsten of ridderzuring die uit de grond knapt. Gewoon even, heel even, niets doen.

10 dagen Sardinië, een bak vitamine D en ik weet het zeker. Dit jaar schrijf ik een bedrijfsplan. De stadsakker heeft een beperkte houdbaarheidsdatum en ik wil bouwen aan een permanente plek. Dat ik bloednerveus word van het ‘hoe dan?’ en ‘waar dan?’ maakt me heel even niet meer uit. Het is tijd voor moodboards en marketingplannen.

Met een slim ontwerp vol verhoogde bakken voor éénjarigen, een voedselbos, een passie voor eten, alternatieve financieringsmodellen en hulp, moet ik een heel eind kunnen komen richting een strak plan, toch? Balans. Tussen alleen en samen, tussen ingrijpen en laten, tussen doen en zijn. 

Ondertussen vechten de kapucijners, tuinbonen en doperwten tegen de bladrandkever, en pluk ik deze week de eerste brandneteltoppen voor een lekkere soep. De rabarber is wakker, en de eerste bloempjes zitten in de aardbeiplantjes.
Dit jaar loop ik een stuk minder achter de feiten aan, en langzaam stijgt ook mijn humeur terug van min 10 naar plus 25!

Oogst!

13 maart 2018

Waar begin je na een jaar radiostilte?
1 jaar geleden! Op 9 maart 2017.
Ik sta tot mijn knieën in de klei. Het is 19 uur, koud, donker, en nat. Het regent. Onder het felle licht van de lampen van het voetbalveld aan de andere kant van de sloot kan ik nog net zien waar ik sta. Belangrijker, of ik niet inmiddels zó ver wegzak in de verzadigde klei dat mijn laarzen vollopen. Ik sta onder de kwets, een pruimenboom, in een hele grote plas water, die groter, groter en groter wordt. Het water kan geen kant op, het moet van het land af. Ik begin te scheppen, een diepe geul van de kwets rechtstreeks richting sloot. Mijn God wat is dit zwaar. Het regent hard, en op de achtergrond hoor ik een trainer schreeuwen. Lees Verder

Lentepluk

17 mei 2017

Het is hoogtijd om open kaart te spelen. Er staat een flinke pot kokosolie in de keuken en ik ben gek op avocado, rijst en mango. Stadsboerin. Slik. Lokaal?! Ehh, nee. Dat ik daar verandering in wil brengen lijkt me duidelijk, maar hoe ik dat ga aanpakken?! Tijd voor onderzoek! Lokaal voedsel onder de loep en lekker experimenteren! Lees Verder

Stadsakker Proeftuin Erasmusveld Start!

22 februari 2017

Op een warme zondagmiddag eind augustus 2016 kroop ik achter het hek aan de Noordweg in Den Haag stiekem het terrein van Proeftuin Erasmusveld op. De enthousiaste vraag van projectontwikkelaar BPD, Woonpioniers en Lekker Nassûh om te onderzoeken of op deze plek mogelijk een tijdelijke stadsakker van 1500m2 kan worden gerealiseerd, had me behoorlijk nieuwsgierig gemaakt. Lees Verder