Appelazijn

3 december 2019

appelazijn
No waste vloeibare probiotica om je darmen flink mee op te krikken!

ingrediënten :
ongeveer 1 kilo biologische appelresten, ’t liefst van verschillende soorten appels
4 eetl biologische (riet) suiker
1 liter gefilterd water
een grote glazen pot met een wijde hals
kaasdoek en een dik elastiek
verzwaringsstenen
een scheut ongepasteuriseerde biologische appelazijn (optioneel)

bereiding :
1. Steriliseer je glazen pot. Ik kook mijn potten altijd 10 minuten uit in een grote soeppan met een theedoek op de bodem om te voorkomen dat ze stuk dansen. Laat de pot op zijn kop uitlekken op een schone theedoek.
2. Vul je pot voor driekwart met appelschillen en klokhuizen.
3. Los de suiker op in het water. Je kunt het water wat verwarmen, maar laat het wel eerst weer goed afkoelen voor je het over je appelresten giet.
4. Giet het suikerwater over de appelresten en zorg dat ze helemaal onder staan. Heb je aan 1 liter niet genoeg, maak dan een beetje bij. Als je ongepasteuriseerde appelazijn in huis hebt, kun je daar een scheutje van toevoegen aan je mengsel om het fermentatieproces wat te versnellen.
5. Leg de verzwaringsstenen op de resten, druk goed aan en verwijder naar boven drijvende stukjes appel. Appelresten die met lucht in aanraking komen kunnen gaan schimmelen. *
6. Dek de pot af met een stuk kaasdoek en sluit af met een stevig elastiek. Je wilt voorkomen dat er fruitvliegjes bij je azijn kunnen komen. **
7. Zet de pot twee tot drie weken donker weg bij kamertemperatuur. Kijk elke paar dagen even of er geen stukjes appel zijn komen bovendrijven. Je zult zien dat er na wat gebubbel langzaamaan een schuimig laagje op je azijn komt te liggen, dat is een goed teken! *
8. Na ongeveer drie weken zeef je de azijn door een schoon stuk kaasdoek of een fijne zeef. Alle uitgezeefde appelresten kunnen gewoon op de composthoop. Giet de gezeefde azijn over in een schone pot met een wijde hals, dek hem af met een schoon stuk kaasdoek en sluit af met een stevig elastiek.
9. Zet de azijn opnieuw donker weg bij kamertemperatuur. En nu is het wachten! Afhankelijk van de temperatuur in huis, de soorten appels die je hebt gebruikt en gebruik van een starter duurt het vier weken tot soms enkele maanden voor je azijn klaar is. Wals de pot azijn elke paar dagen licht en proef af en toe of je azijn al klaar is. Smaken verschillen! Hoe langer de azijn staat, hoe zuurder hij wordt.
10. Wanner de azijn de juiste smaak heeft bereikt, giet je hem over in afsluitbare flessen en kun je hem gaan gebruiken. Bewaar de flessen op een donkere, koele plek.


WAT JE TEGEN KUNT KOMEN & TIPS
* Schimmel. Da’s niet zo fijn. Want dat betekent einde oefening. Hoe je schimmel onderscheidt van het gezonde schuimlaagje, dat in het begin van het fermentatieproces ontstaat? Schimmel is duidelijk wit of groen van kleur, soms pluizig en vaak vast van structuur. Het schuimige laagje is wat troebel en … schuimig. Bij twijfel: altijd weggooien.

** Fruitvliegjes! Fruitvliegjes zijn gek op appelazijn. Zorg dat er echt geen kiertjes zitten tussen kaasdoek en pot, fruitvliegjes zullen door de kleinste openingen kruipen om bij je azijn te komen! Gebruik desnoods meerdere elastieken.

Een moeder! Wat? Een dikke rubberachtige laag op je azijn. Je kent het misschien wel van kombucha. Het is een gezellige zwam vol met gezonde bacteriën, die als een plakkaat bovenin je azijn kan komen drijven, yum! Zodra de azijn klaar is, bewaar ik de moeder altijd in een eigen afgesloten potje met zelfgemaakte appelazijn, handig om een volgende batch mee te starten!

Zorg altijd dat al het gereedschap dat je gebruikt goed schoon is, je wilt ervoor zorgen dat alleen de goede bacteriën de kans krijgen om zich te vestigen.

Ik maak altijd azijn op het moment dat ik appels inmaak, wat betekent dat ik in een keer heel veel schillen en klokhuizen voor handen heb. Heb jij dat niet, bewaar dan steeds kleine hoeveelheden schillen en klokhuizen in je vriezer tot je voldoende hebt voor een flink gevulde pot.

In dit recept gebruik je suiker. De suiker is nodig om de goede bacteriën mee te voeden. De meeste suiker, of misschien wel alle suiker, verdwijnt tijdens de fermentatie. Wil je liever honing gebruiken? Dat kan, maar het schijnt minder goed te werken en het proces duurt langer.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter