Samen met Mic Bijl en Liane Lankreijer ben ik eind zomer 2017 begonnen met het in kaart brengen van alle wensen en ideeën van leerlingen, leerkrachten, ouders, en buurtbewoners van basisschool De Elout in Den Haag. De wens van directeur Natascha Nieuwenhuizen was glashelder: tegels eruit, groen erin!
Een groen schoolplein heeft een hoop te bieden: groen verbetert leerprestaties, vermindert pesten, fleurt de buurt op, reguleert warmte, dempt geluid en als kers op de taart, een groen schoolplein is educatief.
HET ONTWERP
Al snel werd er een werkgroep gevormd, waar een aantal leerkrachten, Natascha, buurtbewoners, ouders, Liane, Mic en ik deel van uitmaakten. Het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen, eetbare planten en voldoende plek voor de kinderen om lekker te kunnen rennen en ravotten stonden hoog op het verlanglijstje. Ik ben gestart met schetsen en gaandeweg werden de taken verdeeld.
MINI VOEDSELBOS
Tijdens NLdoet 2018 zijn we gestart met de bouw van het mini voedselbos langs de rand van het hek. Leerlingen van het Segbroek college, ouders, opa’s, buurtbewoners en leerlingen uit groep 8 hebben allemaal (letterlijk!) een steentje bijgedragen. De gemeente zorgde voor stoeptegels om mee te bouwen (afkomstig van operatie Steenbreek) en leverde de aarde voor in de bakken.
Al snel na NLdoet volgden de tweede en derde bak, recht tegenover het mini voedselbos, met ruimte voor meer vaste eetbare planten, moestuinplanten en een heus insecteneiland! Rondom de bakken worden twee podia gebouwd inclusief een zandbak voor de kleuters. De podia bieden ruimte voor buitenlessen, voor toneel, en zijn ook gewoon lekker om even op te zitten.
Juf Myranda laat zien welke plantjes we gaan planten, papa Arthur maakt de specie klaar om te metselen, en til je een tegel op, dan heb je per direct een zandbak!
BOOMHUT
Begin dit jaar is de boomhut gebouwd, onder de bestaande plataan. Het ontwerp werd door twee ouders gemaakt en de kinderen zijn er gek op!
In een warm windstil hoekje aan de andere kant van het plein is een vijg geplant in een ruime bak van grote robinia stammen.
De eerste peren hangen inmiddels aan de boom en de kruiden rondom de appelboom zijn fantastisch aangeslagen. Er groeit volop munt om thee van te zetten en binnenkort verschijnen de eerste aardbeitjes.
WATER
Een grote waterglijbaan dwars door de straat over het plein, zoals de kids voorstelden tijdens de eerste ontwerpsessie, zit er helaas niet in, maar water krijgt zeker een plek op het plein. Later dit jaar worden grote regentonnen geplaatst om zoveel mogelijk regenwater op te vangen om de planten mee water te kunnen geven. En omdat het dak van de school een behoorlijke oppervlakte beslaat, bekijken we samen met het Hoogheemraadschap Delfland of we wellicht voldoende regenwater op kunnen vangen om de schooltoiletten mee door te spoelen.
HANDLEIDING
Samen met Mic leg ik momenteel de laatste hand aan een handleiding voor het groene plein. Met een uitgebreide plantenlijst, tips om de planten te onderhouden en lessuggesties. Want uiteindelijk is het natuurlijk het mooiste als zo’n groen eetbaar plein aan kan sluiten bij de leerdoelen van de school, kan dienen als buitenlokaal, als educatieve speelplek, en leerkrachten kan ondersteunen!
Veel schoolpleinen zijn fiks betegeld. Zonde! Want een groen schoolplein heeft zoveel te bieden! Van buitenlokaal tot onderzoeksterrein, tot moestuin en speelparadijs.
Wil jij ook een groen schoolplein? Neem vrijblijvend contact met me op om te kijken wat de mogelijkheden zijn!
April 2019. Een deel van het mini-voedselbos met oa hazelaar, gele kornoelje, honingbes, bosaardbei, jostabes, longkruid en meidoorn.