Ricotta

17 december 2013

ricotta
Zelf ricotta maken is echt heel makkelijk, gewoon een keertje doen! Het enige dat je nodig hebt is biologische schapenmelk, citroensap, zout, en kaasdoek.

ingrediënten :
1,25 liter schapenmelk
1/4 cup vers geperst citroensap
1/2 theelepel zeezout
1 volle eetlepel citroenrasp
2 eetlepels gekneusde peperkorrels

bereiding :
1. Giet de melk in een grote pan, voeg het zout toe en doe een deksel op de pan. Verhit de melk op middelhoog vuur tot 90 graden Celsius. Roer af en toe, om ervoor te zorgen dat er geen vel op de melk komt. Heb je geen kookthermometer, wacht dan op het moment dat er stoom van de melk af komt en zich bobbeltjes vormen langs de randen van de pan. De melk is dan op de juiste temperatuur, hij mag absoluut niet koken! Haal de pan van het vuur en giet er het citroensap bij. Roer langzaam, en al snel zul je zien dat de wei en wrongel zich scheiden. Stop met roeren en laat 5 minuten staan.
2. Bekleed een vergiet met een paar laagjes kaasdoek en zet hem in de gootsteen, grote pan of schaal. Giet de inhoud van de pan voorzichtig in het vergiet en laat de ricotta tenminste 1 uur uitlekken. Je kunt het doek ook samenbinden en aan de kraan boven de gootsteen binden. Hoe langer je de ricotta laat uitlekken, hoe steviger hij wordt.
3. Deze ricotta heb ik 3 uur laten uitlekken. Daarna heb ik hem in plastic folie tot een worst van ongeveer 5 cm doorsnede gerold en een half uur in de koelkast gelegd om op te stijven.
4. Maak ondertussen een mengsel van de rasp en peper, en strooi dit uit over een bord. Haal de rol uit de koelkast en rol hem goed door het mengsel. Pak de ricotta weer in met het folie, en leg het tot gebruik terug in de koelkast.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter