OVER MIJ


Hi, ik ben Suzanne, het gezicht achter
de Zoete Wildernis. Pionier, groentegek, idealist, grondverbeteraar, en stadsboerin.
Hoe deze Wildernis begon? Met eten!
Voedzaam eten. Het afzweren van suiker, de lokale biologische markt en die eerste zelfgeboerde pompoen.
6 jaar geleden raakte ik volledig in de ban van de permacultuur en veranderde onze stadstuin langzaam in een paradijselijke wildernis vol bloemen, duizenden insecten, experimenten, rode bessen en boerenkool. Toen ik 2 jaar later mijn jaaropleiding permacultuur 
bij Taco Blom succesvol afrondde, was het hek van de dam! Het thema voedselzekerheid liet me niet meer los. Ik ging aan de slag bij Stichting Eetbaar Park Den Haag om meer praktijkervaring op te doen. Handjes in de klei, snoeien, zaaien, ontwerpen, oogsten, sjouwen, bouwen, genieten, en samenwerken.
Het werd mijn passie om duurzame voedselplekken te creëren in en om de stad, en zo de voedseltransitie verder te ondersteunen. Educatie en omdenken omtrent voedsel in de praktijk, omdat ik denk dat het beleven van voedsel dé weg is naar nieuwe broodnodige voedselsystemen. Een gezonde voedselketen begint uiteindelijk bij jezelf!
(foto: Sjoerd Vink Photography)


FAQ
Wat eet je?
Groente. Noten. Granen. Vet. En soms een eitje of wat vis. En natuurlijk chocola en chips.

Hoe ziet een dagje praktijk eruit?
Hard werken. Het is een fabeltje dat je binnen de permacultuur niets hoeft te doen! Buiten bij weer en wind, maar ook zongebruind, goed gevoed en geaard. Fouten maak ik genoeg, maar de natuur is behoorlijk veerkrachtig en vergevensgezind. Het komt altijd wel goed.

Neem je opdrachten aan?
Jazeker! Heb je wilde eetbare plannen voor je tuin, balkon, bedrijf of een stuk braakliggend terrein? Ik kan je helpen bij het maken van een permacultuur ontwerp op maat, bij de aanleg en planning, of het opstellen van een beplantingsplan.
Stuur me een mailtje met je wensen en ideeën!

Maak je alle foto's zelf?
Ja! Ik ben in 2005 afgestudeerd aan de KABK in Den Haag als documentair fotograaf.

Doe je ook nog iets anders?
Thuis sta ik graag in de keuken, geef ik af en toe een yogales, en snuffel ik graag aan de zee.

Waar komt je inspiratie vandaan?
Taco Blom. Groot voorbeeld, als docent, pionier, en boer. Zijn bedrijf Samenland is een prachtig permacultuur praktijkvoorbeeld.
M'n oma. De hongersnood? Eigenlijk sprak ze er nooit over, maar haar kennis over wilde planten en de kwart stukjes aardappel in tupperware bakjes in de koelkast spraken boekdelen. 'Kan ik me voeden?'
Blogs als 'Earthsprout', bedrijven als 'Milkwood', films als 'Farm for the Future'.

Wat zijn je toekomstplannen?
Na een extra cursus 'Haal voedsel uit het bos' bij Wouter van Eck en Fransjan de Waard, een jaartje stadsakker, en een hoge stapel boeken over vaste eetbare planten, permacultuur en voeding die nog lang niet uitgelezen zijn, weet ik zeker dat ik een eigen permacultuur bedrijf wil starten. 'Hoe?' is de grote vraag!


IN DE MEDIA

GezondNu oktober 2017

Voor het oktober nummer van 2017 ben ik samen met onkruideniers Jonmar van Vlijmen & Ronald Boer en container-moestuinder Patrick Stoffer geïnterviewd over een andere kijk op het telen van voedsel.
Een stukje uit het interview: 'In de westerse wereld zijn we verwend met een overdaad aan voedsel. Toch dreigt er een voedseltekort. Volgens Suzanne zou de permacultuur een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het tot stand brengen van voedselzekerheid. "De traditionele landbouw put de aarde uit. Monocultuur, de teelt van één soort gewas, gaat gepaard met waterverspilling, bodemerosie en transport over lange afstanden. (...) In de permacultuur werk je met een biodivers systeem, waarin verschillende plantlagen met elkaar samenwerken en je de bodem met rust laat en verbetert. Op die manier creëer je veerkracht."'
................................................................................................................................................................................................
HetKanWel maart 2017

Toen ik begin 2017 startte met de opbouw van stadsakker Proeftuin Erasmusveld, werd ik al snel benaderd door de site HetKanWel. Een stukje uit het interview: '"Bij alles wat ik doe kijk ik naar wat er permanent kan blijven en wat er wijsheid is met het oog op de tijdelijkheid. Ik maak dus gebruik van wat er al staat, zoals een aantal fruitbomen en een sierkers en zet daar éénjarige groenten, vaste planten en struiken omheen, die relatief makkelijk te verplaatsen zijn. Langs de randen van de akker komen twee wilde zones, heggen van inheemse struiken en takkenwallen om de biodiversiteit en de veerkracht van de akker te vergroten."'

Pin This