PROJECTEN          WORKSHOPS / EVENEMENTEN          RECEPTEN          PERMACULTUUR          OVER MIJ          CONTACT

IN DE MEDIA

GezondNu oktober 2017

tekst Anouk Berends fotografie Gijs Versteeg

Voor het oktober nummer van dit jaar ben ik afgelopen zomer samen met onkruideniers Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer, en container-moestuinder Patrick Stoffer, geïnterviewd over een andere kijk op het telen van voedsel.
Een deel uit het interview: 'In de westerse wereld zijn we verwend met een overdaad aan voedsel. Toch dreigt er een voedseltekort. Volgens Suzanne zou de permacultuur een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het tot stand brengen van voedselzekerheid. "De traditionele landbouw put de aarde uit. Monocultuur, de teelt van één soort gewas, gaat gepaard met waterverspilling, bodemerosie en transport over lange afstanden. (...) In de permacultuur werk je met een biodivers systeem, waarin verschillende plantlagen met elkaar samenwerken en je de bodem met rust laat en verbetert. Op die manier creëer je veerkracht."'
................................................................................................................................................................................................
HetKanWel maart 2017



Toen ik begin 2017 startte met de opbouw van stadsakker Proeftuin Erasmusveld, werd ik al snel benaderd door de site HetKanWel. Op deze site vind je nog veel meer leuke interviews met een aantal van de andere Proeftuinpioniers! 
Een deel uit het interview: '"Bij alles wat ik doe kijk ik naar wat er permanent kan blijven en wat er wijsheid is met het oog op de tijdelijkheid. Ik maak dus gebruik van wat er al staat, zoals een aantal fruitbomen en sierkers en zet daar de teelt van eenjarige groenten, vaste planten en struiken omheen die relatief makkelijk te verplaatsen zijn. Langs de randen van de akker komen twee wilde zones, heggen van inheemse struiken en takkenwallen om de biodiversiteit en de veerkracht van de akker te vergroten."'

Pin This