LEVEND WATER
21 SEPTEMBER 2014
Water. Het nieuwe goud. Frustrerend … en uitdagend!
Even een paar feiten op een rij. In NL verbruiken we gemiddeld 120 liter water per persoon per dag …  Slechts 0,5% van al het water op aarde kunnen we rechtstreeks gebruiken … Regenwater is minder vervuild dan leidingwater (afhankelijk van de luchtvervuiling).
De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen, en alle informatie die ik tot nu toe tijdens mijn opleiding permacultuur heb gekregen duizelt, draait en woelt. Mijn to do list heeft monsterachtige vormen aangenomen, met met stip op 1 het opvangen, filteren en opslaan van regenwater … (nou nog even doen).
Water is een transportmiddel. H2O heeft 'armpjes' … en hoe voller die 'armpjes' zitten met pesticiden, hormonen of zware metalen die via vervuiling in ons grondwater zijn gekomen (of in ons leidingwater zijn blijven zitten) hoe voller de watertrein, en hoe meer water we zullen moeten drinken om de juiste voedingsstoffen van A naar B te kunnen vervoeren. Make sense?!
Omdat water van nature helaas geen mineralen bevat die wij kunnen gebruiken voor de opbouw van onze cellen, is het naast het drinken van zuiver water belangrijk om voldoende groente en fruit te eten, waar deze organische mineralen wel inzitten!
Kortom ... oud nieuws.munt, bloeiende basilicum

Wel helemaal nieuw: fermenteren! Althans … voor mij. Fermentatie is een gistingsproces waarbij organische stoffen met behulp van bacteriën of schimmels worden omgezet. Kaas, wijn, bier, azijn, yoghurt … het zijn allemaal gefermenteerde producten, maar voor de verkoop vaak gepasteuriseerd, waardoor ze geen enkele slechte of goede bacterie meer bevatten. Een shrub is een drank op basis van azijn en fruit. Je mixt fruit, azijn, citroen en kruiden, stopt ze in een potje en wacht ... Ik moet eerlijk bekennen dat het me - met mijn voormalige naar smetvrees neigende angst voor enge beestjes - de eerste keer wat moeite kostte om het goedje dat me dagenlang levendig had staan aanstaren, achterover te slaan, maar … Heerlijk!
Kom maar op met die probiotica. Deze winter zelf zuurkool maken.levend water
Maak een Sole. Vul een glazen pot of fles voor 1/3e met keltisch zeezout en vul aan met 2/3e zuiver water. Sluit af, en 
schud flink! Laat bezinken, en bewaar de pot in de koelkast of op een donkere, koele plek. Gebruik ongeveer 1 theelepel van deze oplossing op 1 groot glas water. 

Voeg verse basilicum en munt (of andere kruiden) toe aan een kan water samen met wat slierten komkommer. Laat het water tenminste 1 uur staan om de smaken in te laten trekken. Maak ijsblokjes met eetbare bloemen of kruiden!

venkel ananassap
ingrediënten :
1 venkel
1 komkommer
dikke schijf ananas
1/2 limoen
stukje gember
handvol spinazie

Was en snij alle ingrediënten. Als je het lekker vindt kun je de limoen met schil en al gebruiken. 
Gebruik een juicer om sap te maken, of maak een groene smoothie in een krachtige blender (voeg dan wel extra water toe!). 
Tip! Doe ook eens boerenkool, peer, of peterselie in je groene sap!

shrub 
ingrediënten :
125 gram blauwe bessen
1/3 cup honing (100 gram)
3 takjes verveine
1/3 cup appelazijn (80 ml)
3 eetl citroensap

Doe de bessen met de honing en verveine in een weckpot en stamp ze aan. Meng het citroensap met de appelazijn en giet dit over de bessen. Sluit de pot af, en laat hem 2 dagen bij kamertemperatuur staan. Giet het mengsel af, en pers het zoveel mogelijk uit. 
De shrub is een maand houdbaar in de koelkast. Verdun je shrub 1 op 4 met water. 
psst … experimenteer met verschillende soorten fruit en kruiden!

Pin This