WORKSHOPS / EVENEMENTEN

26.05.18        De Voedselkaravaan trekt door Den Haag!

In 2018 gaat Voedsel Anders de stad in en de boer op met een Voedselkaravaan die door verschillende streken in Nederland trekt. In elke regio haalt de karavaan sterke verhalen en aanbevelingen op. Zo zet Voedsel Anders de transitie naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem in Nederland op de kaart!
In het weekend van 26 en 27 mei trekt de karavaan door Den Haag, en de stadsakker doet mee!
Om 14.30 uur geef ik een rondleiding op stadsakker Proeftuin Erasmusveld rond het thema 'het nieuwe eten', en reizen we langs bekende en onbekende eetbare planten! Reis je mee?
Geef je op door een mailtje te sturen naar suzanne@dezoetewildernis.nl ovm voedselkaravaan!

PS Er is dit weekend natuurlijk nog veel meer lokaal voedsel te beleven! Check de facebookpagina van de Voedselkaravaan voor sterke verhalen en meer! En heb je zin in veel meer permacultuur maak je reis dan compleet door eerst een bezoekje te brengen aan Eetbaar Park in het Zuiderpark, daar geeft Menno Swaak van Permacultuurcentrum Den Haag een rondleiding rond ontwerp en functie binnen de permacultuur!
................................................................................................................................................................................................
RECENT
28.04.18        Humisme op de Proeftuin

Op zaterdag 28 april gaf Marc Siepman de cursus Humisme op Proeftuin Erasmusveld!
Marc geeft zijn cursussen op basis van donatie, waardoor deze kennis voor iedereen toegankelijk is.

'Het bodemvoedselweb is een enorm complex samenwerkingsverband tussen talloze micro- en macro-organismen. We moeten leren om de bodem als een levend organisme te zien. In de cursus leer je niet alleen wat er allemaal leeft, je leert er ook beter voor zorgen. En als je eenmaal weet hoe waardevol een levende bodem is voor ons klimaat, ons drinkwater en ons voedsel en zelfs de zuurstof die we ademen, wil je ook niets liever dan de bodem te vertroetelen. Zo hoop ik dat er een hele beweging van mensen ontstaat die willen dat er beter met de bodem wordt omgegaan, en zelf het goede voorbeeld geven. Heel vaak komt dat neer op dingen niet doen: blaadjes niet weghalen, niet spitten, geen kunstmest en pesticiden gebruiken ... Maar soms moet je juist wel ingrijpen. Ook dat leer je.' (Marc Siepman)

Lees hier meer over Marc's cursussen, en hier meer over het werken op basis van donatie!
................................................................................................................................................................................................
21.04.18        Waste event op Proeftuin Erasmusveld

Samen met de andere Proeftuin Pioniers organiseer ik dit jaar 4 open dagen met een extra accent rondom het thema duurzaamheid.
In dit eerste event lag de focus op waste (we kunnen het ook gewoon bij afval houden ...). Wat is afval eigenlijk? Hoe kan je het verminderen, voorkomen, hergebruiken  of juist zien als een waardevolle grondstof?

Het hele programma van deze dag kun je teruglezen op de site van de Proeftuin Pioniers!

................................................................................................................................................................................................
10.03.18        NLdoet! op de stadsakker! 

Op 10 maart deed stadsakker Proeftuin Erasmusveld weer mee met NLdoet!
Dit jaar geen overstromingen, bergen coniferenhout, en rijen pootgoed gelukkig, maar zacht weer én een droge tuin; bijna 20 vrijwilligers hebben alle moestuinbedden klaar gestoomd voor een nieuw seizoen! Ook is er prachtig wilgen vlechtwerk gemaakt langs twee grote bedden, en zijn er met dank aan Robbert van stadstuin Rusthout nog flink wat zomerframbozen en worcesterbessen geplant.
................................................................................................................................................................................................
17.02.18        Natuurlijk bijen houden - workshop met Taco Blom

Op zaterdag 17 februari gaf Taco Blom zijn inspirerende workshop 'Natuurlijk bijen houden' op Proeftuin Erasmusveld.
Een unieke workshop omdat er naast de praktische vaardigheden van het natuurlijk bijen houden ook werd gekeken naar welke planten bijen kunnen ondersteunen!

Deze workshop kwam mede tot stand dankzij The Pollinators.
................................................................................................................................................................................................
04.11.17        Natuurwerkdag op Proeftuin Erasmusveld

Op zaterdag 4 november deed de stadsakker mee met de Nationale Natuurwerkdag. Een dag waarop door het hele land wilgen worden geknot, takkenrillen worden gemaakt, en wordt gesnoeid.

In totaal 13 vrijwilligers hebben op deze dag weer flink wat werk verzet op de akker.
Achter op het Proeftuin terrein hebben we een appelboompje uitgegraven en dit voor op de akker een mooie nieuwe bestemming gegeven. En om de bodem verder te verbeteren hebben we een flinke lap grond met een mulchlaag van gras, karton en compost bedekt. Een stevige lunch mag op zo'n dag natuurlijk niet ontbreken, vaste vrijwilligster Anne maakte een heerlijke pompoen aardpeersoep en een salade van mosterdblad en koolrabi uit eigen tuin!
................................................................................................................................................................................................
21.07.17        Kinderactiviteit Team Heeswijk

Deze zomer ben ik twee ochtenden op avontuur gegaan met de kids en begeleiders van team Heeswijk, een aangrenzende wijk naast Proeftuin Erasmusveld! Een initiatief van Duurzaam Den Haag om het thema 'gezond leven' op de kaart te zetten in Den Haag Zuid West.
Op het programma: een speurtocht langs de stadsakker en het Tiny House van Bernhard en Maria, op bodemonderzoek, graven naar klei, Marokkaanse, chocolade- en pepermunt plukken in de theetuin, rijpe tomaatjes uit de kas eten en overheerlijke zoete mirabellen middenin de wildernis op het terrein. Na een korte pauze hebben we met flinke stokken een fikse tipi gebouwd, en met wilgentwijgen, wol en kraaltjes dromenvangers gemaakt voor thuis boven bed. Zoveel inspanning maakt hongerig! Om de ochtend af te sluiten hebben we samen genoten van een kop zelf geplukte kruidenthee en een lekkere picknick op het terrein.
Wil jij ook op avontuur? Stuur een mailtje naar suzanne@dezoetewildernis.nl
................................................................................................................................................................................................
21.05.17        Fête de la Nature op de stadsakker

Tijdens Fête de la Nature op de stadsakker gaf Menno Swaak van Permacultuurcentrum Den Haag een workshop wormencompost opbouwen. Een wormenbak kun je makkelijk zelf maken, en is niet alleen geschikt voor op de tuin, maar juist heel handig voor thuis. Je kunt er (bijna) al je keukenrestjes in kwijt, en de wormen verwerken al dit lekkers binnen 6 tot 8 weken tot een prachtige compost en wormenthee. Meer weten? Kijk op de site van Permacultuurcentrum Den Haag!

................................................................................................................................................................................................
11.03.17        NLdoet! Stadsakker Proeftuin Erasmusveld gaat van start!

Tijdens NLdoet! op 11 maart zijn er enorme bergen werk verzet op stadsakker Proeftuin Erasmusveld!
Een groep van zo'n 35 vrijwilligers heeft, anders dan gepland, geploeterd door de zwaar verzadigde klei, greppels gegraven en buffertjes, een berg wilgentenen van zo'n 3 meter hoog en zeker 5 meter breed helemaal kant en klaar geknipt, de laatste coniferentakken in de takkenrillen verwerkt, bessenstruiken geplant, inheemse rozen, een berk omgezaagd en in hapklare stukken gehakt om te enten met oesterzwam deuvels, en een start gemaakt met het sorteren van bergen grove houtsnippers voor de aanleg van een blauwe bessenwal. Er is gelachen, gezweet en heerlijk geluncht met dank aan Liselotte van de Volkskeuken (Lekkernassȗh)!

Pin This