Bloesem

4 mei 2018

Wist je dat ontzettend veel bloemen eetbaar zijn? Stokroos, komkommerkruid, goudsbloem, magnolia en zelfs sierkers! Maar kijk wel uit en eet echt alleen bloemen waarvan je zeker weet dat ze niet giftig zijn.

Op de stadsakker staat een prachtige stermagnolia die ik van de winter heb bevrijd uit een wirwar van wilgen- en esdoorntakken. Om magnoliasiroop te maken heb ik de kleine struik dit jaar met rust gelaten en ben ik voor een flinke mand bloemen doorgehobbeld naar een groot klassiek magnolia model achter op het terrein. De rauwe bloembladeren hebben qua smaak veel weg van witlof, een beetje bitter, knapperig en fris. Overgoten met gekookt water komt de heerlijke geur vrij,
en na nachtje staan, afgieten en koken met suiker, heb je siroop!

Geen siroop recept vandaag. Met een verhouding van 1 op 10 is de smaak van magnolia veel te slap geworden, en overheerst de smaak van rietsuiker. Ik mis nog een frisje of een zuurtje, dus volgend jaar misschien toch wat citroen of gember meekoken?
Van de ingemaakte sakura die inmiddels in de koelkast staat heb ik gisteren voor het eerst thee gemaakt. Sakura is de Japanse benaming voor kersenbloesem. Het voelde bijna als heiligschennis, want voor de Japanner is sakura een delicatesse die vooral wordt gebruikt tijdens ceremoniën en bij bijzondere gelegenheden. Ik ben er nog niet uit of ik dit exclusieve drankje lekker vind. Het is wrang, een beetje zout, smaakt in de verte naar amandel, en is wat zurig.
Puur wordt de sakura in Japan vaak in koekjes en gebak verwerkt, maar ook in hartige gerechten. De smaak is puur veel sterker en een stuk zouter, en ik kan me goed voorstellen dat het fantastisch combineert met witvis of zeewier.

Inmiddels staat de sering bijna vol in bloei. Volgende week weer een nieuw experiment! Seringen olie, heilzaam bij ischias, en seringen siroop. Nieuwsgierig? Op instagram en facebook post ik wekelijks berichtjes en foto’s!

gepekelde zure sakura
ingrediënten :
bloesem van Japanse kers
ume su (azijn van umeboshi, verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels)
zout
kaasdoek
weckpotten
Pluk de trosjes met de steeltjes, soms zitten daar ook wat kleine blaadjes bij, dat is niet erg. Pluk trosjes die net open zijn, het is prima als er nog wat gesloten bloemknopjes bij zitten.

bereiding :
1. Week je bloesem 1 nacht in een ruime bak met water. (Laat de steeltjes aan de bloesem zitten! De trosjes kun je wel los maken)
2. Laat de bloesem uitlekken in een zeef, en besprenkel ze met flink wat zeezout. Gebruik ongeveer 25% van het gewicht van je bloesem aan zout.
3. Doe de bloesem met het zout in een weckpot. Zelf gebruik ik keramische weckpotten met waterslot, dat is het meest veilig wanneer je inmaakt, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook een glazen weckpot gebruiken. Leg verzwaringsstenen op de bloesem, sluit de pot, en zet hem 3 à 4 dagen in de koelkast. Heb je geen verzwaringsstenen, gebruik dan glazen stenen of iets dergelijks, maar zorg ervoor dat er flink druk op de bloesem komt te staan!
4. Steriliseer een glazen weckpot. Dit kun je doen door hem 10 minuten uit te koken, en hem daarna op z’n kop op een schone theedoek uit te laten lekken.
5. Haal de weckpot met de bloesem uit de koelkast en verwijder het gewicht. Als het goed is, is er flink wat vocht vrij gekomen. Het goedje en sap ruiken heel sterk naar bitterkoekjes! Haal de bloemen uit je pot (gewoon met je handen), knijp het vocht eruit, en doe de bloemen in je schone weckpot. Overgiet de bloesem met de ume su tot de bloesem helemaal onder staat. Zet de pot weer 3 dagen in de koelkast.
6. Haal de pot uit je koelkast en laat de bloesem goed uitlekken in een (schone) zeef. Spreid de bloemen uit op een platte zeef, gaas of een bamboe matje en laat de bloemen drogen op een warme beschaduwde plek.
7. Het drogen duurt een dag of 2, afhankelijk van de temperatuur, je bloemen hoeven niet kurkdroog te worden! Maak weer een glazen weckpot schoon, laat hem goed drogen, en vul de pot met laagjes bloesem, afgewisseld met laagjes zout. Bewaar het potje in de koelkast, zo blijft deze delicatesse zeker een jaar goed!
8. Om 1 kopje thee te zetten spoel je 1, 2 of 3 bloemen goed af, net wat je lekker vindt, doe ze in je kopje, en overgiet ze met gekookt water. Goed laten trekken, en … wat vind jij?

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter