De Donkere Dagen Voorbij

20 januari 2014

Goed.
We kennen het allemaal. Van die donkere, duistere dagen, waar geen einde aan lijkt te komen …
Januari. Tijd om de balans op te maken. Zit je goed? Hier komt het!
Ik heb de tuin de laatste maanden gruwelijk verwaarloosd. Broccoli, rode kool, spruiten, slurfcourgette … MISLUKT.
Pompoenen …? Wattenstaven vol stuifmeel, en welgeteld 1, ja … 1 pompoen! Gekoesterd, geliefkoosd, en na 2 weken regen, regen, en nog meer regen … ROT. Appels? Nee hoor, dit jaar even niet. En wat dacht ik eigenlijk toen ik vol enthousiasme een artisjok onder de roos plantte? ‘Hier komt wel genoeg zon’?? Artisjok, Suzanne: … F r a n k r i j k!
Spinazie, tandzadig, te laat gezaaid: doorgeschoten. Net als de venkel trouwens. Tuinbonen, toch geprobeerd in april: dopluis. Bieten dan? Ik bedoel, die deden het vorig jaar toch prima … ehmm: 2 cm doorsnede (max). Pastinaak? Oeps … tussen de cosmea en goudsbloem gezaaid: twee keer mini pastinaak, vorige week uit de grond gevist.
En dan de slakken. Wauw. Uiteindelijk heb ik drie padden uit de potten met bier moeten halen, die zich gulzig op de delicatesse hadden gestort. Oh! En een insectenhotel gebouwd … zonder waarneembare bewoners.
Een verstandig mens zou het bijltje erbij neerleggen.

rode kool … , pompoenblad, tuinboon

Maar ik ga door.
Wanneer je de afhankelijkheid van de supermarkt op je schouders voelt drukken, en je al je dromen en idealen in het water ziet vallen, wanneer de moed je in de schoenen zakt en je met je doorgeyogade voetjes aan je zo liefdevol bewerkte grond staat genageld … wanneer je al betaald hebt voor een jaaropleiding permacultuur … dan, ja dan …

gedroogde bonen, meeldauw bij appel

Stort je vol hernieuwd enthousiasme liters compost op de grond en eet je boerenkool uit eigen tuin, snijd je de laatse verpieterde snijbiet af voor een omelet, en lijkt de bladpeterselie van geen ophouden te weten …
Nu zit ik hier met een kop warme chocolade, echte chocolade, rauwe, pure chocolade, en droom verder … de bomen van de buren eruit, een hele grote wormencompost bak, ho nee! Bank, binnen, in de woonkamer naast de keuken! En speur ik marktplaats af naar regentonnen.
In de koude kas op het bed waar ik op de een of andere manier toch groene asperges uit zaad heb weten op te kweken … heb ik tandzadige spinazie gezaaid. Bedenk ik me nog twee keer voor ik de laatste tuinbonen voorzaai, en denk ik aan land, grond, nog meer land, en frisse lucht met rode wangen.
Oh ja, dit was het. Vrijheid. Groen. Geluk.

broccoli … , meeldauw bij sedum, boterpeul

hot chocolate
ingrediënten :
1 eetl cacao
1 theel maca
1 theel kokosbloesemsuiker
kaneel
cayenne
gember
zeezout (naar smaak)
(plantaardige) melk

Mix alle ingrediënten, giet er een klein scheutje water bij, en meng tot je een papje hebt. Verhit een groot glas melk naar keuze, en schenk de melk bij de chocolade. Goed roeren en Geniet!

Tip! Gebruik je rijstemelk of een gezoette notenmelk? Voeg dan geen kokosbloesemsuiker toe!

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

2 Reacties

 • Avatar
  Antwoord Anke 21 januari 2014 at 11:34

  Mooi artikel weer en mooie foto's!

 • Avatar
  Antwoord Mark 21 januari 2014 at 00:54

  Mooi verhaal… Het permacultuur leven gaat niet (alleen) over rozen… Lekker die choco… Ik ga zo snel mogelijk de ingrediënten bij elkaar sprokkelen… xx

 • Laat hier een berichtje achter