Vroeger ontbeet ik niet. Tot een uurtje of twaalf op een lege maag of een appel. Maar nu? Zodra ik wakker ben, loop ik naar de keuken, giet ik hongerig mijn geweekte noten af, zet een pannetje gierst of boekweit op en kan niet wachten. Mm … ontbijt!
Ik eet nu al zo’n vier jaar hetzelfde. Elke ochtend weer. Als ik het zo opschrijf dan klinkt dat niet erg gezond en al helemaal niet spannend. De afwisseling zit ‘m in het fruit en de verschillende noten, pitten, kruiden en zaden die ik toevoeg. Het verveelt echt nooit!
WILD VERSUS DOORNLOOS
Omdat je in het wild overal bramen kunt plukken, zag ik er het nut nooit zo van in om doornloze bramen in de tuin aan te planten. Maar nu de cultivars in hun derde jaar zijn, zou ik niet meer zonder willen. De struiken staan op een schaduwrijke, vochtige plek langs de rand van de tuin. Ik laat ze samen met de hop wild tussen de wilgen, sleedoorn en vlier groeien. De vruchten zijn groot en sappig.
Terwijl de overgebleven vruchtjes aan de wilde bramenstruiken op de Proeftuin vrijwel allemaal verschrompeld zijn, kan ik nu nog steeds oogsten van mijn gecultiveerde snoepjeshaag. En laten we eerlijk zijn, plukken zonder al dat geprik en die krassen op je benen is toch ook best prettig.
Als de bramen op zijn, ga ik over op de peren die me verleidelijk aankijken vanuit de hoek boven de zwarte bessenstruiken. Rauw … of verwarmd … misschien zelfs gefermenteerd!
SUPERFOODS
Ik zou een braam zo onder de superfoods scharen, maar de supermarkt denkt daar anders over. De superfoods die wij kennen uit pakjes en zakjes komen allemaal van ver buiten onze landsgrenzen. Elk jaar komt er wel iets nieuws exotisch bij. En dat terwijl de superfoods hier gewoon in de berm staan. Brandnetel bijvooorbeeld, niet alleen heerlijk als zuiverende voorjaarsgroente, ook de vrouwelijke zaden kun je oogsten om te boosten! Afgelopen zomer oogstte ik het zaad van deze prikkelige stikstofbommetjes voor het eerst. Drogen duurt wel even, de zaden bevatten namelijk veel olie. Ik bewaar de minuscule zaadjes in een weckpot tussen de rest van mijn zaden en noten boven het aanrecht, voor als ik wel wat extra power kan gebruiken. De zaadjes bevatten alle goede eigenschappen van brandnetel, maar in geconcentreerde vorm. Niet slecht, toch, voor ‘on’kruid?
TIP Mocht je zelf brandnetelzaad willen oogsten, let er dan op dat je alleen trosjes jonge (groene) zaden plukt. De trosjes vrouwelijke zaden hangen duidelijk naar beneden, de mannelijke zaden staan rechter, soms zelfs omhoog gericht.
Lees meer over de superpowers van brandnetel in deze post!
nazomers ontbijt
ingrediënten :
een handje walnoten
een handje pompoenpitten
zeezout
50 gram gierst*
1 eetl plantaardige olie of (geklaarde) boter
1/2 tl kaneelpoeder
1/4 tl gemberpoeder
1/8 tl kardemompoeder
een flinke hand bramen
1 kaneelpijpje
superfoods naar keuze (optioneel)
bereiding :
1. De avond van te voren zet je je walnoten en pompoenpitten in een bakje met lauwwarm water en wat zeezout in de week. Spoel de noten en zaden de volgende ochtend goed af en laat ze uitlekken.
2. Laat de olie of boter zachtjes smelten in een kleine pan. Strooi er de kaneel-, gember-, en kardemompoeder bij en laat de kruiden zachtjes bakken. Na een dikke minuut voeg je nu ook de gierst toe. Roer goed en laat nog 2 minuten zacht bakken. Voeg ruim 100 ml water toe, doe een deksel op de pan, breng aan de kook en laat 10 tot 15 minuten zachtjes droogkoken. Zet het vuur uit en laat de gierst nog 10 minuten staan met de deksel op de pan.
3. Ondertussen was je de bramen en breng je ze met het aanhangwater en het kaneelpijpje aan de kook. Houd een paar bramen achter de hand om rauw aan je ontbijtje toe te voegen. Laat de bramen goed inkoken, zo’n 10 minuten, en roer af en toe.
4. Stel je ontbijt samen! Neem een grote kom, doe er de gierst, noten en zaden in, giet er de warme bramen over en bestrooi met superfoods naar keuze en de achtergehouden braampjes. Eet smakelijk!
* Omdat gierst minder fytaten bevat dan andere granen is weken niet persé nodig. Wil je meer weten over het weken van granen en noten? Lees dan deze post!
2 Reacties
Het water loopt me in mijn mond.
:) Heb je bramen in Frankrijk?