Rabarber

24 juni 2016

Kort maar krachtig:
Ik sta in de keuken met 42 stengels rabarber in mijn handen. En weet van gekkigheid niet wat ik er mee aan moet.
Jam, chutney, curry, taart, ijs, limonade …?!

Sinds februari ben ik namens Stichting Eetbaar Park Den Haag de gelukkige tuincoördinator van Permacultuurtuin Madestein, een permacultuurparadijs aan de rand van de stad. En nu dus ook de trotse doch enigszins ongeruste eigenaar van een giga opbrengst rabarber die ik eind februari aan de rand van de meidoornhaag heb ‘bij’ gepoot.
Wat het wordt? Geroosterde rabarber met sinaasappel en rozenwater, een overheerlijke rabarber aardbeien shrub, rabarberchutney met walnoten, en rabarber op een vanille kardemom siroop. Kan slechter, toch?

geroosterde rabarber
ingrediënten :
350 gram rabarber
sap en schil van 1 sinaasappel
1 à 2 eetl honing
2 theel rozenwater

Was de rabarber en snijd de stengels in flinke stukken. Schraap dunne slierten van je sinaasappel, en pers hem uit. Mix alle ingrediënten, en laat het mengsel tenminste 1 uur afgedekt staan.
Verwarm je oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet de rabarber met het sap op je plaat. Rooster de rabarber 20 à 25 minuten tot hij bruin begint te kleuren, lekker zacht is, en de siroop mooi ingedikt.
Heerlijk met kokosyoghurt!

rabarber aardbeien shrub
ingrediënten :
125 gram rabarber
75 gram aardbeien
1/2 cup honing (170 gram)
3 eetl balsamico azijn
1/2 cup appelazijn (125 ml)

Was de aardbeien en snijd ze doormidden, verwijder slechte plekjes. Maak de rabarber schoon en snij de stengels in kleine stukjes. Mix de rabarber, aardbeien en honing, en laat het een uurtje afgedekt staan. Doe het mengsel in een schone weckpot, stamp de mix goed aan, sluit af, en zet de pot 24 uur weg (donker, bij kamertemperatuur of in de koelkast).
Na 24 uur stamp je het mengsel nog een keer stevig aan, plet de aardbeien en rabarber goed! Giet de azijn bij je mix, roer, sluit af, en zet de pot nu 7 tot 9 dagen weg (donker, bij kamertemperatuur of in de koelkast). Schud dagelijks. Na dik een week zeef je de mix door een kaasdoek, druk het goed uit!
De shrub is maximaal een maand houdbaar in de koelkast. Verdun 1 op 4 met water.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter