Tomaat

17 maart 2015

Timing is nooit mijn sterkste punt geweest … En dat is vrij lastig als je een teeltplan probeert te maken!
Mijn plan voor dit jaar had eind december af moeten zijn, de eerste spinazie allang gezaaid, en er had rijkelijk geoogst kunnen worden, mits ik … o p  t i j d  w a s  b e g o n n e n.
Voor tomaten is het gelukkig niet te laat! Wil jij ook aan de slag? Zaai ze dan deze maand nog voor en geef ze een warm plekje op je vensterbank. Kies voor een vroege soort als je je plantjes later buiten neerzet, en bedenk ‘hoe kleiner de vruchten van de tomaat die je kiest, hoe groter de kans dat ze zullen rijpen voor de Hollandse zomer voorbij is’. Struiktomaten doen het prima in een ruime pot, stamtomaten vragen meer ruimte en moeten gediefd worden (wegknijpen van de kleine scheuten in de oksels). Zorg altijd voor voldoende zon en beschutting, en laat je tomaten nooit te nat regenen! Bij hevige regenval kun je een parapluutje voor ze maken, een afdakje om ze te beschermen. En heb je geen kas of buiten? Binnen op een warme zonnige plek wil ook lukken. 

Ik geloof dat het les 2 was toen Taco ons bang begon te maken voor de tomaat.
Wat zeg ik? Voor de tomaat, de paprika, de aubergine, de aardappel … in 1 les de hele nachtschade familie op de schop.
Het was half februari 2014. Versuft keek ik in mijn lunchbakje … Tomaat. Zucht.
Het eten van tomaten in de winter op zich verdient al geen schoonheidsprijs … (allemaal import uit Spanje, Marokko, zelfs Israël). En als dat nog niet erg genoeg is … het eten van de verleidelijke vruchten wordt al langer in verband gebracht met (chronische) darmklachten, vermoeidheid, depressie, en gewrichtsproblemen … mm.
Tijd om te relativeren. Tomaat is verdomd lekker. Het loont echt om zelf eens wat tomaten te telen, rijp geoogst zijn ze namelijk veel zoeter dan gerijpt na de pluk zoals je ze meestal koopt. En met je lokaal geproduceerde biologische tomaten draag je ook nog eens je steentje bij aan de vermindering van CO2 uitstoot.
En heb je deze zomer een prachtige gezonde plant staan? Oogst dan ook eens je eigen zaad! Pluk je mooiste rijpe tomaat (pluk van een zaadvaste biologische plant), snijd je tomaat doormidden en schep er het sap met de zaden uit, doe dit in een bakje en leng het iets aan met water. Zet het bakje op een warme plek in de vensterbank en zorg ervoor dat het goedje niet uitdroogt. Na ongeveer 5 dagen ligt er een laagje schimmel op het sap, haal dit laagje weg en giet het sap in een kommetje water. Na 15 minuten schep je alles weg dat is boven komen drijven, spoel je de overgebleven zaden zorgvuldig en laat je ze 3 dagen drogen op een rooster of schoteltje. Bewaar je zaden droog, koel en donker.

Voor me op de keukentafel ligt ‘Plenty’ van Ottolenghi. Alleen maar groente. Heerlijke, rijke, prachtige groente. Kolen, peulen, erwten, zoete aardappels, pompoen, venkel, raapjes, aardperen, wortels, aubergine, en … tomaten.
Deze groente paella is niet alleen om je vingers bij af te likken, maar ook makkelijk om te maken!

groente paella 
ingrediënten :
3 eetl extra virgin olijfolie
1 grote ui
1 rode en 1 gele paprika
1 venkelknol met loof
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
1 flink stuk kurkuma, geraspt
3-4 blaadjes gedroogde laurierbladeren
1/2 theel gerookt paprikapoeder
1/4 theel cayennepoeder
200 gram / 1 cup arborio of paella rijst
2,5 dl medium sherry
1 theel saffraan
5,5 dl kokende groentebouillon
1/2 theel zeezout
wilde tomaatjes, gehalveerd
kalamata olijven
2 eetl peterselie, grofgehakt
4 parten citroen
grote koekenpan of paellapan

bereiding :
1. Hak de ui fijn en snijd de venkel en paprika’s in dunne repen.
Verhit de olijfolie, en smoor de ui 5 minuten tot hij mooi zacht is geworden. Doe er dan de venkel, het loof en de paprikareepjes bij, en bak ze 6 a 7 minuten gaar en lichtbruin. Voeg in de laatste minuut knoflook en kurkuma toe, schep af en toe om.
2. Voeg laurier, paprikapoeder en cayenne toe, roer, voeg de rijst toe, en bak nog cicra 2 minuten.
3. Schenk de sherry bij de groente, voeg saffraan toe, roer, en laat de rijst zoveel mogelijk van de sherry opnemen voor je de bouillon en het zout toevoegt. Roer nog 1 laatste keer door, breng de paella aan de kook, zet het vuur laag, en laat de paella ongeveer 25 minuten inkoken, zonder te roeren!
4. Zet het vuur uit. Strooi de gehalveerde tomaatjes en olijven over de paella, dek de pan goed af met aluminiumfolie, en laat hem 10 minuten rusten.
Bestrooi met peterselie, en serveer met wat partjes citroen.

origineel recept Yotam Ottolenghi

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

3 Reacties

  • Avatar
    Antwoord Myranda 24 april 2019 at 13:13

    Ik ben nu al dol op deze site, goed gedaan Suzanne!
    Smul van alle tips en tricks, en ga dat ook doen van de recepten.

    • Avatar
      Antwoord Suzanne 25 april 2019 at 12:23

      O, dank je wel! Wat een fijn compliment!

  • Avatar
    Antwoord Josephine 17 maart 2015 at 18:07

    Mmmm, dat ziet er lekker uit! Ik heb 'Plenty', maar ik gebruik het veel te weinig. Word een beetje afgeschrikt door de lange ingrediëntenlijsten, maar het meeste hiervan is niet zo uitheems dat je er echt naar op zoek moet (behalve de kurkuma, maar misschien ga ik smokkelen en neem ik poeder…). Ik denk niet dat ik ga wachten tot de zomer!

  • Laat hier een berichtje achter