Vitamine Duindoorn

4 november 2015

De duinen zijn veel meer dan een hoop zand, wat sprieten helmgras, bottelrozen, duindoornstruiken en een stel konijnen bij elkaar. Achter de zee liggen overal kleine oases verscholen. Tussen het zand en de breed wortelende grassen door kun je zien hoe de vegetatie in samenwerking met zoet water en een steeds dikker wordende laag humus langzaam verandert.
Dit gebied herbergt een ontelbare rijkdom aan planten- en diersoorten. Bramen, vlierbessen, sleedoorn, asperge, wilde rucola, duindoorn, brandnetels …
Je omwentelen in groen, zand en zeelucht, dat zijn de duinen. Struinen en plukken. En dat allemaal voor niets.
Ze geeft, de natuur. Zonder iets terug te vragen en overvloedig. Ze geeft fris groen blad in de lente, en in de herfst een flinke dosis vitamine duindoorn!

‘The words humus and human mean the same thing … they mean of and for the earth. And interestingly the word humility means exactly the same thing … íronically it’s our lack of it that pretty much brought us to the brink … ‘ Graeme Sait

Mijn brein kan nauwelijks bevatten hoe de natuur tegelijkertijd zo complex, zo briljant en zo simpel kan zijn. En dus is het enige dat ík kan doen pogen mens te zijn. Probeer ik me te ontworstelen aan een systeem waarin ik niet meer kan geloven, en doe ik wat ik denk te begrijpen … zaadjes planten, groeien, en oogsten. Simpel en lokaal leven, terwijl ik hier hypocriet achter mijn laptop zit te tikken binnen een wereldwijd ontastbaar web … Droom ik over een opleiding tot herborist, en doe ik vanavond maar weer eens een verwoede poging om een paar pagina’s Flora van Nederland in mijn hoofd te stampen. Spring ik straks nog even op de fiets voor een rondje door de duinen, en stoom ik mezelf klaar voor de winter met een w a a n z i n n i g e smoothie!
Mijn hoofd kraakt, maar mijn lijf stroomt. Uiteindelijk worden we allemaal gewoon compost, maar tussen geboorte en dood bepaal je zelf hoe menselijk je die reis maakt, en gaat het daar niet om?

duindoorn wortel smoothie
ingrediënten :
een flinke hand duindoornbessen
1 kg wortelen
1 perssinaasappel
een duim gember
een pink kurkuma
1 avocado

Maak sap van wortelen, besjes, sinaasappel, gember en kurkuma. Gebruik een juicer.
Heb je geen juicer? Gebruik dan een krachtige blender, maar houd er wel rekening mee dat je smoothie dan vrij zwaar wordt! Schil de avocado, en gebruik een blender of staafmixer om de avocado en het sap te mixen!

psst … het plukken van duindoorn is een pittig klusje … knip daarom een paar takjes af en bewaar ze in de vriezer … de bevroren bessen kun je makkelijk van de takjes losbreken!

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

3 Reacties

 • Avatar
  Antwoord sjoerd vink 6 november 2015 at 09:25

  <3!

 • Avatar
  Antwoord Suzanne 6 november 2015 at 08:11

  Dank je!

 • Avatar
  Antwoord Anke 4 november 2015 at 18:38

  wauw! dat wordt duindoornbessen zoeken! Ziet er heerlijk uit en wat een mooie foto's!!

 • Laat hier een berichtje achter