Zelfgeboerd Tuinboon Omeletje

28 juli 2018

Het is zó warm dat mijn tuindagen tuinavondjes zijn geworden. Van 20 uur tot 22 uur een beetje oogsten, scharrelen en de groenten water geven. De rest van de tuin krijgt geen druppel.
Of de jonge vaste planten dit gaan overleven? Geen idee, ik zie het maar als een goede test- en leerschool. Welke planten kunnen deze extremen wél aan?

boven: de gekrulde bloemstengels van (hardneck) knofloook onder: kapucijner

Vorig jaar lukte het niet om de ruim 10 kilo oogst aan tuinbonen per week te verkopen in de losse verkoop bij Lekkernassûh. We hebben ons ongans gegeten aan de dikkerds en veel bonen weggegeven.
Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Geen losse verkoop meer en de teelt beter spreiden, 4 lichtingen in totaal. Half oktober 2017 gingen de eerste ‘Aqua Dolce’ bonen de grond in (een oud Italiaans oersterk en vorstbestendig ras) en begin februari en maart volgde de rest.

Tuinbonen werden al gegeten in het oude Egypte, zo’n 5000 jaar v.Chr. Nu nog worden de gedroogde bonen door veel Egyptenaren bijna dagelijks gegeten met ei, knoflook en citroensap.
Als kind vond ik tuinbonen niet te eten, maar nu ben ik er gek op. Vers, dubbel gedopt, zelfs rauw met wat olijfolie en zout. Tuinbonen zijn één van mijn favoriete groentes geworden, ook omdat het zulke sterke planten zijn! Het zijn stikstofbommetjes, ze verlangen niet veel van de bodem, ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, en leveren flink wat groenmateriaal op voor op de composthoop.

tuinboon omeletje
ingrediënten :
2 flinke handen tuinbonen 2 volle handen kapucijners of doperwten (diepvries kan ook natuurlijk!)
verse dille
verse munt
bloemstengels van knoflook of (verse) knoflook
zout
zwarte peper
3 eieren
olie of boter om in te bakken

bereiding :
1. Dop de tuinbonen en blancheer ze kort (bij verse tuinbonen is 2 minuten doorkoken ruim voldoende). Laat ze even uitlekken en afkoelen en dop ze nog een keer. Dop en blancheer ondertussen ook de kapucijners of doperwten.
2. Hak de verse kruiden fijn en snipper de bloemstengels of knoflook. Meng de bonen, erwten en kruiden door elkaar.
3. Kluts de eieren met wat zout en maak een omelet. Bak het niet te lang door!
4. Schep je omelet op een bord, schep het bonenmengsel op de helft, bestrooi met wat versgemalen peper en klap je omeletje dicht. Eet smakelijk!

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter