Bramenjam & Vlierbessenjam

19 september 2015

bramenjam
Ingekookt fruit is zoet zat! In deze twee recepten is de jam een beetje bij gezoet met kokosbloesemsuiker en honing, maar je kunt ze ook prima zonder maken.

ingrediënten :
500 g bramen
100 g kokosbloesemsuiker
2 kaneelstokjes
sap van 1/2 citroen
1 dl water
weckpotjes

bereiding :
1. Maak je weckpotjes schoon. Kook ze daarna 10 minuten in water, samen met de rubberen ringen en de klemmetjes. Ik leg zelf altijd een theedoek op de bodem van mijn pan om te voorkomen dat de potten kapot ‘dansen’. Zet de weckpotten ondersteboven op een schone theedoek. Leg je deksels en ringen tot gebruik in een schaaltje gekookt water.
2. Was de bramen zorgvuldig, en zoek ze goed uit. Gebruik geen beschadigde, onrijpe of beschimmelde bramen voor je jam! Doe ze samen met de kaneelstokjes en het water in een pannetje, en kook ze zo’n 10 minuten.
3. Doe er nu de kokosbloesemsuiker en het citroensap bij, en kook de jam (zonder deksel) tot hij flink geslonken is en wat dikker wordt. Proef! En verwijder de stokjes. Je kunt je jam eventueel zeven, ik hou van wat grovere stukken en pitjes.
4. Vul je potjes tot net onder de rand, plaats er de dekseltjes met rubberen ring op, en sluit ieder potje af met 4 klemmetjes.
Zet je weckpotjes op de bodem van je weckketel, of in een grote pan. Leg onderin een doek of rooster, zodat je potjes de bodem niet direct raken. Je kunt stapelen, mocht dat nodig zijn.
5. Vul nu je ketel of pan met warm water tot op driekwart hoogte van je bovenste potje. Zet je ketel op 80 graden of gebruik een thermometer. Zorg voor een constante temperatuur. Zodra het water de 80 graden heeft bereikt, laat je de jampotjes hier 10 minuten in staan. Haal ze er dan meteen uit met een stevige tang of klem, en zet ze op een houten plank of keukendoek. Laat ze 24 uur afkoelen.
6. Verwijder de klemmetjes. Het lipje van de rubberen ring hoort naar beneden te wijzen, je weet dan zeker dat de potjes goed vacuüm zijn getrokken. Twijfel je, dan kun je je potjes (boven de gootsteen) op z’n kop houden, laat je deksel los … eet de jam dan binnen een paar dagen op! Maak een label voor je jam met datum en inhoud, en bewaar jam altijd op een koele donkere plaats. De jam is zeker een jaar houdbaar, maar na openen een kleine week, in de koelkast!

Je hoeft jam in principe niet te wecken vanwege het hoge suikergehalte. Ik heb dat tot nog toe wel altijd gedaan, omdat ik weinig suiker gebruik en geen risico wil lopen. Het grote nadeel van wecken is natuurlijk wel het verlies van voedingsstoffen door de lange kooktijd! Meer over wecken en inmaken vind je oa op deze site!

vlierbessen vanille jam
ingrediënten : 
500 g vlierbessen
125 g honing
2 vanillestokjes
sap van 1/2 citroen
1 dl water
weckpotjes

bereiding :
1. Maak je weckpotjes schoon. Kook ze daarna 10 minuten in water, samen met de rubberen ringen en de klemmetjes. Ik leg zelf altijd een theedoek op de bodem van mijn pan om te voorkomen dat de potten kapot ‘dansen’. Zet de weckpotten ondersteboven op een schone theedoek. Leg je deksels en ringen tot gebruik in een schaaltje gekookt water.
2. Was de vlierbessen zorgvuldig, en zoek ze goed uit. Gebruik geen beschadigde, onrijpe of beschimmelde bessen voor je jam, en absoluut geen onrijpe groene, rode bessen, deze zijn giftig! Snijd de vanillestojes open, schraap er het merg uit, en doe dit samen met de stokjes, het water en de bessen in een pannetje. Kook de bessen 10 minuten.
3. Doe er nu de honing en het citroensap bij, en kook de jam (zonder deksel) tot hij flink geslonken is en wat dikker wordt. Proef! En verwijder de stokjes. Je kunt je jam eventueel zeven, om hem fijner te maken, zelf doe ik dat nooit.
4. Vul je potjes tot net onder de rand, plaats er de dekseltjes met rubberen ring op, en sluit ieder potje af met 4 klemmetjes.
Zet je weckpotjes op de bodem van je weckketel, of in een grote pan. Leg onderin een doek of rooster, zodat je potjes de bodem niet direct raken. Je kunt stapelen, mocht dat nodig zijn.
5. Vul nu je ketel of pan met warm water tot op driekwart hoogte van je bovenste potje. Zet je ketel op 90 graden of gebruik een thermometer. Zorg voor een constante temperatuur. Zodra het water de 90 graden heeft bereikt, laat je de jampotjes hier 10 minuten in staan. Haal ze er dan meteen uit met een stevige tang of klem, en zet ze op een houten plank of keukendoek. Laat ze 24 uur afkoelen.
6. Verwijder de klemmetjes. Het lipje van de rubberen ring hoort naar beneden te wijzen, je weet dan zeker dat de potjes goed vacuüm zijn getrokken. Twijfel je, dan kun je je potjes (boven de gootsteen) op z’n kop houden, laat je deksel los … eet de jam dan binnen een paar dagen op! Maak een label voor je jam met datum en inhoud, en bewaar jam altijd op een koele donkere plaats. De jam is zeker een jaar houdbaar, maar na openen een kleine week, in de koelkast!

Je hoeft jam in principe niet te wecken vanwege het hoge suikergehalte. Ik heb dat tot nog toe wel altijd gedaan, omdat ik weinig suiker gebruik en geen risico wil lopen. Het grote nadeel van wecken is natuurlijk wel het verlies van voedingsstoffen door de lange kooktijd! Meer over wecken en inmaken vind je oa op deze site!

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter