Worteltaart

20 februari 2019

walnoot worteltaart
Niet te zoet, glutenvrij, lactosevrij, en ook nog geweekt. Geweekt? Ja! Het weken van je noten en granen zorgt ervoor dat fytinezuur wordt afgebroken. Lees er meer over in deze post!

ingrediënten :
75 gram boekweitmeel
100 ml (gefilterd) water
2 tl appelazijn
85 gram amandelen
65 gram walnoten
160 gram geraspte wortel
40 gram rozijnen
30 gram suiker *
2 eieren
110 ml plantaardige olie ** (plus wat extra om je taartvorm mee in te vetten)
1/2 tl baking soda
1/2 tl bakpoeder
2,5 tl kaneelpoeder
3/4 tl gemberpoeder
1/4 tl kruidnagelpoeder
1/4 tl geraspte nootmuskaat
1/8 tl kardemompoeder
zeezout
een taartvorm van 20 cm doorsnede en bakpapier

bereiding :
1. De avond voor de dag dat je gaat bakken begin je! Dat klinkt als een hoop gedoe, maar eigenlijk is het wel lekker om alvast iets gedaan te hebben. Zet je amandelen en walnoten in aparte bakjes te week in een fikse hoeveelheid (gefilterd) water met een goeie snuf zout. In een derde bakje meng je het meel met 100 ml gefilterd water en 2 theelepels appelazijn. Zet de drie bakjes op je aanrecht.
2. Na 12 uur weken zijn je noten klaar om verwerkt te worden. Spoel ze goed af en gooi het weekwater weg (of gebruik het om je plas mee door te spoelen op het toilet!). Dep de amandelen droog, en maal ze fijn in een keukenmachine. Dep ook de walnoten droog, en hak ze grof.
2. Verwarm je oven voor op 175 graden Celsius. Vet je taartvorm in en bekleed hem rondom met bakpapier.
3. Mix de walnoten, wortel en rozijnen, en zet ze weg. Mix ook je kruiden met wat zout, bakpoeder en de baking soda, en zet ze weg.
4. Klop de eieren met de suiker goed romig op (ik klop ze meestal zo’n 5 minuten), en giet er in de laatste minuut de olie bij.
5. Nu komt het. Werk snel! Meng de gemalen amandelen door de boekweit, meng er vervolgens ook de kruiden door. Sla je eimengsel door het deeg, en mix vervolgens ook je wortelmix door de mix. Giet het beslag in de taartvorm en zet hem meteen in de oven. Bak de taart 45 tot 50 minuten, en laat hem volledig afkoelen voor je hem aansnijdt!

TIP Je kunt je taart natuurlijk nog verder uitbouwen met een lekkere crèmelaag, maar dat mag je helemaal zelf weten. Of wat dacht je van in likeur geweekte rozijnen (nocino bijvoorbeeld)? Lekker hoor!

* Suiker blijft suiker! Ik probeer altijd zo min mogelijk zoetstof te gebruiken in een recept en te compenseren met smaak. Welke zoetstof je kiest is aan jou. Je kunt letten op de glycemische index en land van herkomst. Kies je ervoor om een siroop te gebruiken, meng de siroop dan mee in het weekproces van de boekweit, en gebruik minder water (je deeg wordt anders te nat).

** Met de keuze voor een vetstof sta je eigenlijk voor eenzelfde soort dilemma. Let bij de keuze voor een verhitte vetstof in ieder geval altijd goed op het rookpunt van je vetstof.

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter