Over Mij

Zorg voor de aarde, zorg voor de mens,
eerlijk delen

Hi, ik ben Suzanne, het gezicht achter de Zoete Wildernis. Groentegek, pionier, grondverbeteraar en stadsboerin.
Hoe deze Wildernis begon? Met eten! Het afzweren van suiker en alcohol, de Haagse biomarkt en die eerste zelfgeboerde pompoen.
Tien jaar geleden raakte ik volledig in de ban van de permacultuur en veranderde onze stadstuin langzaam in een paradijselijke wildernis vol bloemen, duizenden insecten, experimenten, rode bessen en boerenkool. Toen ik twee jaar later mijn jaaropleiding permacultuur bij Taco Blom succesvol afrondde, was het hek van de dam. Het thema voedselzekerheid liet me niet meer los.
Ik ging aan de slag bij Stichting Eetbaar Park Den Haag om meer praktijkervaring op te doen. Handjes uit de mouwen, snoeien, zaaien, ontwerpen, oogsten en samenwerken.
Gezonde voeding werd mijn passie, van bodem tot bord.

In de afgelopen jaren heb ik met veel plezier diverse stadslandbouwprojecten opgezet in en om Den Haag. Momenteel ben ik de tuinder van de permacultuurtuin op Landgoed Heerdeberg in Cadier en Keer: de Zoete Wildernis!

FAQ 

Hoe ziet een dagje praktijk eruit?
Hard werken. Het is een fabeltje dat je in een permacultuurtuin niets hoeft te doen! Buiten bij weer en wind, maar ook zongebruind, goed gevoed en geaard. 

Maak je de foto’s op je website zelf?
Ja zeker! Voor ik aan mijn eetbare avonturen begon, studeerde ik af als documentair fotograaf aan de KABK in Den Haag. Er rust auteursrecht op al mijn werk. Wil je mijn foto’s graag gebruiken? Neem dan even contact met me op!

Neem je opdrachten aan?
Graag! Heb jij wilde eetbare plannen en wil je graag een keertje sparren? Neem gerust contact met me op om te kijken of ik wat voor je kan betekenen.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
In 2015 heb ik mijn PDC behaald aan de Permacultuurschool Nederland. In 2018 volgde ik een verdiepingscursus voedselbossen bij Wouter van Eck en Fransjan de Waard en in 2019 volgde ik de permacultuur vervolgopleiding bij Taco Blom en Ishi Crosby. Verder probeer ik me zoveel mogelijk in te lezen in de permacultuur en de wereld van het eetbare landschap.

Waar komt je inspiratie vandaan?
M’n oma. De hongersnood? Eigenlijk sprak ze er nooit over, maar haar kennis over wilde planten en de kwart stukjes aardappel in tupperware bakjes in de koelkast spraken boekdelen: ‘Kan ik me voeden?’
Films als ‘The Biggest Little Farm’ en de voedselbosbeweging in Nederland.