Over Mij

foto: Sjoerd Vink Photography

Zorg voor de aarde, zorg voor de mens, eerlijk delen

Hi, ik ben Suzanne, het gezicht achter de Zoete Wildernis. Groentegek, idealist, grondverbeteraar, en stadsboerin.
Hoe deze Wildernis begon? Met eten! Het afzweren van suiker, de lokale biologische markt en die eerste zelfgeboerde pompoen.
Zeven jaar geleden raakte ik volledig in de ban van de permacultuur en veranderde onze stadstuin langzaam in een paradijselijke wildernis vol bloemen, duizenden insecten, experimenten, rode bessen en boerenkool.
Toen ik twee jaar later mijn jaaropleiding permacultuur bij Taco Blom succesvol afrondde, was het hek van de dam. Het thema voedselzekerheid liet me niet meer los.
Ik ging aan de slag bij Stichting Eetbaar Park Den Haag om meer praktijkervaring op te doen. Handjes uit de mouwen, snoeien, zaaien, ontwerpen, oogsten, genieten en samenwerken.

Gezonde voeding werd mijn passie. In de tuin en in de keuken. En die passie deel ik graag! Hier op mijn website, met tuinverhalen en voedzame recepten, en in het wild, door het opzetten en begeleiden van permacultuur projecten, het geven van workshops, en het ontwerpen van eetbare tuinen.

FAQ 

Hoe ziet een dagje praktijk eruit?
Hard werken. Het is een fabeltje dat je in een permacultuurtuin niets hoeft te doen! Buiten bij weer en wind, maar ook zongebruind, goed gevoed en geaard. 

Neem je opdrachten aan?
Graag! Heb je wilde eetbare plannen voor je tuin, balkon, bedrijf of terrein? Ik kan je helpen bij het maken van een permacultuur ontwerp op maat, bij de aanleg en planning, of bij het opstellen van een beplantingsplan. Stuur me een bericht met je wensen en ideeën!

Maak je alle foto’s zelf?
Ja! Ik ben in 2005 afgestudeerd aan de KABK in Den Haag als documentair fotograaf.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
In 2015 heb ik mijn PDC behaald aan de Permacultuurschool Nederland. In 2018 volgde ik een verdiepingscursus voedselbossen bij Wouter van Eck en Fransjan de Waard, en momenteel volg ik de permacultuur vervolgopleiding bij Taco Blom en Ishi Crosby. Daarnaast probeer ik me zoveel mogelijk in te lezen in de permacultuur.

Doe je ook nog iets anders?
Thuis sta ik graag in de keuken, geef ik af en toe een yogales, en snuffel ik graag aan de zee.

Wat eet je?
Groente. Noten. Granen. Vet. En soms een eitje of wat vis. En natuurlijk chocola en chips.

Waar komt je inspiratie vandaan?
Taco Blom. Groot voorbeeld, als docent, pionier, en boer. Zijn bedrijf Samenland is een prachtig permacultuur praktijkvoorbeeld.
M’n oma. De hongersnood? Eigenlijk sprak ze er nooit over, maar haar kennis over wilde planten en de kwart stukjes aardappel in tupperware bakjes in de koelkast spraken boekdelen: ‘Kan ik me voeden?’
Films als ‘Farm for the Future’, bedrijven als ‘Milkwood’.

Wat zijn je toekomstplannen?
Na twee jaartjes stadsakker weet ik vrijwel zeker dat ik een eigen permacultuur bedrijf wil starten. ‘Hoe?’ is de grote vraag!


RECENT IN DE MEDIA

Libelle Tuinspecial Oktober 2018

fotografie: Danique van Kesteren