Over Mij

Zorg voor de aarde, zorg voor de mens, eerlijk delen

Hi, ik ben Suzanne, het gezicht achter de Zoete Wildernis. Groentegek, pionier, grondverbeteraar en stadsboerin.
Hoe deze Wildernis begon? Met eten! Het afzweren van suiker, de lokale biologische markt en die eerste zelfgeboerde pompoen.
Tien jaar geleden raakte ik volledig in de ban van de permacultuur en veranderde onze stadstuin langzaam in een paradijselijke wildernis vol bloemen, duizenden insecten, experimenten, rode bessen en boerenkool. Toen ik twee jaar later mijn jaaropleiding permacultuur bij Taco Blom succesvol afrondde, was het hek van de dam. Het thema voedselzekerheid liet me niet meer los.
Ik ging aan de slag bij Stichting Eetbaar Park Den Haag om meer praktijkervaring op te doen. Handjes uit de mouwen, snoeien, zaaien, ontwerpen, oogsten, genieten en samenwerken.

Gezonde voeding werd mijn passie, van bodem tot bord. En die passie deel ik graag! Op mijn website schrijf ik over permacultuur en af en toe stuit je op een recept.
In de praktijk geef ik tuinadvies en zet ik stadslandbouwprojecten op.

FAQ 

Hoe ziet een dagje praktijk eruit?
Hard werken. Het is een fabeltje dat je in een permacultuurtuin niets hoeft te doen! Buiten bij weer en wind, maar ook zongebruind, goed gevoed en geaard. 

Neem je opdrachten aan?
Graag! Heb je wilde eetbare plannen voor je tuin, balkon, bedrijf of terrein? Ik kan je helpen bij het maken van een permacultuur ontwerp op maat, bij de aanleg en planning of bij het opstellen van een beplantingsplan. Kijk ook eens bij mijn projecten, boek een één op één sessie, of stuur me een bericht met je wensen en ideeën!

Maak je alle foto’s zelf?
Ja! Ik ben in 2005 afgestudeerd aan de KABK in Den Haag als documentair fotograaf.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
In 2015 heb ik mijn PDC behaald aan de Permacultuurschool Nederland. In 2018 volgde ik een verdiepingscursus voedselbossen bij Wouter van Eck en Fransjan de Waard en in 2019 volgde ik de permacultuur vervolgopleiding bij Taco Blom en Ishi Crosby. Verder probeer ik me zoveel mogelijk in te lezen in de permacultuur.

Doe je ook nog iets anders?
Thuis sta ik graag in de keuken, geef ik af en toe een yogales en snuffel ik graag aan de zee.

Waar komt je inspiratie vandaan?
Taco Blom. Groot voorbeeld, als docent, pionier, en boer. Zijn bedrijf op landgoed Heerdeberg is een prachtig permacultuur praktijkvoorbeeld.
M’n oma. De hongersnood? Eigenlijk sprak ze er nooit over, maar haar kennis over wilde planten en de kwart stukjes aardappel in tupperware bakjes in de koelkast spraken boekdelen: ‘Kan ik me voeden?’
Films als ‘Farm for the Future’, ‘The Biggest Little Farm’ en bedrijven als ‘Milkwood’.


Recent in de media

BinnensteBuiten Oktober 2019

Begin juli kwam de crew van BinnensteBuiten langs op de stadsakker.
Wat een geweldige ervaring! De uitzending kun je hier bekijken.

beeld: KRO NCRV


Libelle Tuinspecial Oktober 2018

fotografie: Danique van Kesteren