Over Mij

fotografie: Sjoerd Vink

Zorg voor de aarde, zorg voor de mens, eerlijk delen

Hi, ik ben Suzanne, het gezicht achter de Zoete Wildernis. Groentegek, idealist, grondverbeteraar, en stadsboerin.
Hoe deze Wildernis begon? Met eten! Het afzweren van suiker, de lokale biologische markt en die eerste zelfgeboerde pompoen.
Zeven jaar geleden raakte ik volledig in de ban van de permacultuur en veranderde onze stadstuin langzaam in een paradijselijke wildernis vol bloemen, duizenden insecten, experimenten, rode bessen en boerenkool.
Toen ik twee jaar later mijn jaaropleiding permacultuur bij Taco Blom succesvol afrondde, was het hek van de dam. Het thema voedselzekerheid liet me niet meer los.
Ik ging aan de slag bij Stichting Eetbaar Park Den Haag om meer praktijkervaring op te doen. Handjes uit de mouwen, snoeien, zaaien, ontwerpen, oogsten, genieten en samenwerken.

Gezonde voeding werd mijn passie. In de tuin en in de keuken. En die passie deel ik graag! Hier op mijn website, met tuinverhalen en voedzame recepten, en in het wild, door het geven van workshops, het opzetten en begeleiden van groenprojecten, en het ontwerpen van eetbare tuinen.

FAQ 

Wat eet je?
Groente. Noten. Granen. Vet. En soms een eitje of wat vis. En natuurlijk chocola en chips.

Hoe ziet een dagje praktijk eruit?
Hard werken. Het is een fabeltje dat je binnen de permacultuur niets hoeft te doen! Buiten bij weer en wind, maar ook zongebruind, goed gevoed en geaard. Fouten maak ik genoeg, maar de natuur is behoorlijk veerkrachtig en vergevensgezind. Het komt altijd wel goed.

Neem je opdrachten aan?
Graag! Heb je wilde eetbare plannen voor je tuin, balkon, bedrijf of een stuk braakliggend terrein? Ik kan je helpen bij het maken van een permacultuur ontwerp op maat, bij de aanleg en planning, of bij het opstellen van een beplantingsplan.
Stuur me een bericht met je wensen en ideeΓ«n!

Maak je alle foto’s zelf?
Ja! Ik ben in 2005 afgestudeerd aan de KABK in Den Haag als documentair fotograaf.

Doe je ook nog iets anders?
Thuis sta ik graag in de keuken, geef ik af en toe een yogales, en snuffel ik graag aan de zee.

Waar komt je inspiratie vandaan?
Taco Blom. Groot voorbeeld, als docent, pionier, en boer. Zijn bedrijf Samenland is een prachtig permacultuur praktijkvoorbeeld.
M’n oma. De hongersnood? Eigenlijk sprak ze er nooit over, maar haar kennis over wilde planten en de kwart stukjes aardappel in tupperware bakjes in de koelkast spraken boekdelen. ‘Kan ik me voeden?’
Films als ‘Farm for the Future’, bedrijven als ‘Milkwood’.

Wat zijn je toekomstplannen?
Na een extra cursus ‘Haal voedsel uit het bos’ bij Wouter van Eck en Fransjan de Waard, twee jaartjes stadsakker, en een hoge stapel boeken over vaste eetbare planten, permacultuur en voeding die nog lang niet uitgelezen is, weet ik zeker dat ik een eigen permacultuur bedrijf wil starten. ‘Hoe?’ is de grote vraag!


RECENT IN DE MEDIA

Libelle Tuinspecial Oktober 2018

fotografie: Danique van Kesteren