Ontwerp je eigen Wildernis!

Van productieve moestuin tot insectenparadijs, tot bosrand tuin of multifunctionele achtertuin, alles kan mits je een slim ontwerp maakt!
Deze workshop geef ik in twee maten, 1-daags en 2-daags, voor de kleine en voor de grote tuin. Tijdens beide workshops dompel ik je onder in de wereld van de permacultuur, voorkennis op het gebied van de permacultuur is niet nodig.

Til ik een tegel op, blijkt er een volkstuin onder te zitten ~ Loesje

1-daagse workshop

Ook in een kleine tuin kun je prima een deel van je eigen voedsel verbouwen. Met een slim ontwerp kom je een heel eind!
Tijdens deze 1 daagse workshop ontwerp je je eigen eetbare wildernis op basis van de ontwerpprincipes en ethiek van de permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.

Voor de lunch leg ik kort uit wat permacultuur nou eigenlijk is, en neem ik je mee op reis langs eetbare vaste en éénjarige planten in de tuin. Met behulp van beeldmateriaal laat ik je ook andere voorbeelden uit de praktijk zien.
Vervolgens kijken we naar jouw eigen plek. Wat zijn je mogelijkheden, en waar droom je van? Alles mag!
Na de lunch gaan we praktisch aan de slag. We werken in kleine teams samen om voor ieders plek op basis van de analyse die je in de ochtend hebt gemaakt een eerste ontwerp te maken. En natuurlijk krijg je voldoende informatie over eetbare planten en een flinke dosis inspiratie mee naar huis om je ontwerp thuis verder uit te werken, maar vooral uit te voeren!

Wat neem je mee?
Twee weken voor aanvang van de workshop ontvang je van mij een mail met huiswerk. Hierin geef ik je alle handvaten om thuis alvast een basis plattegrond van jouw plek te maken en zoveel mogelijk relevante informatie te verzamelen.
Neem op de cursusdag je basis plattegrond mee, een schetsboek, pennen, potloden, een geodriehoek en lineaal, foto’s, en een waslijst aan wensen.

Praktische informatie
De workshop duurt van 9.30 uur tot 17.30 uur met van 13 uur tot 14 uur een lunchpauze.
De kosten bedragen 65 euro per persoon incl BTW. Kruidenthee en lekkers worden verzorgd.
Minimum aantal deelnemers 3, maximum aantal deelnemers 6.

Locatie: Proeftuin Erasmusveld, Noordweg 76, Den Haag.

Data
20 juli

Deze workshop op een andere locatie of een ander moment? Dat kan! Neem gerust contact met me op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.


2-daagse Workshop

Hoe ontwerp je een grote tuin die productief, functioneel, duurzaam én mooi is?
Heb jij een tuin, de beschikking over een (braakliggend) terrein, is je oog gevallen op het kale plein in de buurt, of droom je over een eigen plek buiten, waar je dolgraag duurzaam voedsel wilt verbouwen?! Dan is dit de workshop voor jou!
Tijdens twee intensieve cursusdagen ontwerp je je eigen eetbare wildernis op basis van de ontwerpprincipes en ethiek van de permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.

Op dag 1 leg ik je kort uit wat permacultuur nou eigenlijk is, en neem ik je mee op reis langs eetbare vaste en éénjarige planten in de tuin. Met behulp van beeldmateriaal laat ik je ook andere voorbeelden uit de praktijk zien. Wat valt je op?
Wat spreekt je aan? En hoe zit het met bv de functies en elementen in zo’n ontwerp? Aan de hand van een bestaand ontwerp loop ik het ontwerpproces met je door. We behandelen de permacultuur principes, gildes, de bodem en diverse eetbare vaste planten, struiken en bomen. Aan het einde van dag 1 ga je naar huis met huiswerk! Thuis maak je aan de hand van alle kennis die je hebt opgedaan een basis plattegrond en eerste schetsontwerp, en verzamel je alle benodigde informatie om tot een goed eindresultaat te komen.
Op dag 2 geeft elke cursist een korte presentatie van zijn project en eerste schetsontwerp. Er is ruim gelegenheid voor het stellen van vragen, alles waar je tegen aanloopt en uitwisseling. Na de lunchpauze werken we in kleine groepjes samen om ieders ontwerp verder uit te werken.

Wat neem je mee?
Voor aanvang van de cursus ontvang je van mij een uitgebreide mail met alles wat je op beide dagen mee moet nemen.

Praktische informatie
De workshop dagen duren van 10 uur tot 17 uur met van 13 uur tot 14 uur een lunchpauze.
De kosten bedragen 95 euro per persoon incl BTW. Kruidenthee en lekkers worden verzorgd.
Minimum aantal deelnemers 3, maximum aantal deelnemers 6.

Locatie: Proeftuin Erasmusveld, Noordweg 76, Den Haag.

Data
7 & 14 september

Deze workshop op een andere locatie of een ander moment? Dat kan! Neem gerust contact met me op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

You can solve all the world’s problems in a garden ~ Geoff Lawton