Stadsakker Proeftuin Erasmusveld Start!

22 februari 2017

Op een warme zondagmiddag eind augustus 2016 kroop ik achter het hek aan de Noordweg in Den Haag stiekem het terrein van Proeftuin Erasmusveld op. De enthousiaste vraag van projectontwikkelaar BPD, Woonpioniers en Lekker Nassûh om te onderzoeken of op deze plek mogelijk een tijdelijke stadsakker van 1500m2 kan worden gerealiseerd, had me behoorlijk nieuwsgierig gemaakt.
Het was een grillige kennismaking. De meeste volkstuinhuisjes waren al gesloopt, stukken grond afgezet met asbestlint, en stukjes glas en verroeste bierblikjes lagen verspreid tussen de bloeiende rozen en rijpe pruimen. Maar ondanks de schimmige sfeer en de eindeloze rijen coniferen dacht ik vooral ‘Wauw, wat een krachtplek, wat een potentie!’.
We zijn nu, februari 2017, een dik half jaar, tientallen schetsen, maanden van stilte en een hoop modderige bezoekjes verder, en JA! Het gaat nu écht gebeuren! Ik word STADSBOERIN! 

De uitdaging? Om binnen de bestaande structuur een nieuw ontwerp te maken.
Vorige week begon het echt. In de zon met 8 fantastische studenten permacultuur en Taco om me heen, puzzelend op ontwerp en zeulend met de zoveelste coniferenstam, was het leven één groot feest. ‘Nee, het hout hoeft niet te worden afgevoerd!’ zei ik dapper tegen Niels, de hovenier die met 2 man op de dag ervoor zo’n 30 dikke coniferen hadden omgezaagd. ‘Weet je dat zeker?!’ … ‘Ja?!’  Want wat van het terrein komt blijft op het terrein. Coniferen hout mag dan wel zuur zijn, maar behoorlijk hard en duurzaam! Bovendien zijn de meesten stammen kaarsrecht: perfecte palen voor hekwerk. De dunnere takken gebruiken we als dwarsliggers (tip van Marjon!), dan hoef ik ook geen nylondraad te kopen om mijn bessen aan te leiden. Misschien niet ideaal, maar ik vind het een mooi experiment! Op de zure stronken gaan we zitten, en de rest? Takkenwallen langs de sloot: omheining, windkering, check. Geen kastanjepalen dus van ver, en zeg nou eerlijk? Daar word je toch gewoon heel blij van?

Zin om mee te doen? Graag! Stuur me een mailtje, of meld je meteen aan voor NLdoet! op zaterdag 11 maart.
We zoeken nog zeker 30 vrijwilligers die ons op die dag willen helpen met de aanleg van groentebedden, het planten van rabarber, het bouwen van een compostbak, en het samen genieten van een heerlijke bio lunch!

Wil je op de hoogte blijven? Volg de Zoete Wildernis op facebook en instagram, check de site, of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter