Bloesem Thee

4 mei 2018

gepekelde zure sakura
Wist je dat je de bloesem van de sierkers gewoon kunt eten? Het smaakt in de verte naar amandel en is wat bitter.
In Japan maken ze er sakura van, een bijzondere delicatesse waar bij bijzondere gelegenheden thee van wordt gezet.

ingrediënten :
bloesem van Japanse kers
ume su (azijn van umeboshi, verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels)
zout
kaasdoek
weckpotten

Pluk de trosjes met de steeltjes, soms zitten daar ook wat kleine blaadjes bij, dat is niet erg. Pluk trosjes die net open zijn, het is prima als er nog wat gesloten bloemknopjes bij zitten.

bereiding :
1. Week je bloesem 1 nacht in een ruime bak met water. (Laat de steeltjes aan de bloesem zitten! De trosjes kun je wel los maken)
2. Laat de bloesem uitlekken in een zeef, en besprenkel ze met flink wat zeezout. Gebruik ongeveer 25% van het gewicht van je bloesem aan zout.
3. Doe de bloesem met het zout in een weckpot. Zelf gebruik ik keramische weckpotten met waterslot, dat is het meest veilig wanneer je inmaakt, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook een glazen weckpot gebruiken. Leg verzwaringsstenen op de bloesem, sluit de pot, en zet hem 3 à 4 dagen in de koelkast. Heb je geen verzwaringsstenen, gebruik dan glazen stenen of iets dergelijks, maar zorg ervoor dat er flink druk op de bloesem komt te staan!
4. Steriliseer een glazen weckpot. Dit kun je doen door hem 10 minuten uit te koken, en hem daarna op z’n kop op een schone theedoek uit te laten lekken.
5. Haal de weckpot met de bloesem uit de koelkast en verwijder het gewicht. Als het goed is, is er flink wat vocht vrij gekomen. Het goedje en sap ruiken heel sterk naar bitterkoekjes! Haal de bloemen uit je pot (gewoon met je handen), knijp het vocht eruit, en doe de bloemen in je schone weckpot. Overgiet de bloesem met de ume su tot de bloesem helemaal onder staat. Zet de pot weer 3 dagen in de koelkast.
6. Haal de pot uit je koelkast en laat de bloesem goed uitlekken in een (schone) zeef. Spreid de bloemen uit op een platte zeef, gaas of een bamboe matje en laat de bloemen drogen op een warme beschaduwde plek.
7. Het drogen duurt een dag of 2, afhankelijk van de temperatuur, je bloemen hoeven niet kurkdroog te worden! Maak weer een glazen weckpot schoon, laat hem goed drogen, en vul de pot met laagjes bloesem, afgewisseld met laagjes zout. Bewaar het potje in de koelkast, zo blijft deze delicatesse zeker een jaar goed!
8. Om 1 kopje thee te zetten spoel je 1, 2 of 3 bloemen goed af, net wat je lekker vindt, doe ze in je kopje, en overgiet ze met gekookt water. Goed laten trekken, en … wat vind jij?

Dit Vind Je Misschien Ook Leuk

Geen Reacties

Laat hier een berichtje achter