Stadsakker Proeftuin Erasmusveld

Stadsakker Proeftuin Erasmusveld is een tijdelijke permacultuurtuin van 1500 m2 op een voormalig volkstuinencomplex aan de Noordweg in Den Haag, waar ik ook komend seizoen biologische groente en fruit zal verbouwen.
Op het terrein van Proeftuin Erasmusveld staan naast de akker 5 Tiny Houses, een groot composttoilet en helofytenfilter, en is voldoende ruimte voor workshops en evenementen. De komende jaren zal op het terrein van de Proeftuin een duurzame woonwijk worden gerealiseerd door projectontwikkelaar BPD.
Voor BPD is dit voortraject een kans om alvast te snuffelen aan de duurzaamheid, mij biedt deze plek een unieke kans om te kijken of ik in relatief korte tijd hoogwaardig voedsel kan produceren en een grote groep stad- en wijkbewoners kan inspireren op het gebied van lokale, gezonde voeding en permacultuur.
De uitdaging? Om binnen de bestaande structuur een ontwerp te realiseren dat zowel op de korte als lange termijn van permanente waarde is. De permacultuur lijkt misschien haaks te staan op tijdelijkheid, maar juist deze ontwerpmethode biedt praktische handvaten om slim gebruik te maken van successie – de natuurlijke opeenvolging van vegetatie – en zet aan tot het vinden van circulaire oplossingen en innovatie. Onomstotelijk permanent zijn bodemverbetering, de vergroting van biodiversiteit, en inspiratie!
Mijn droom? Eetbaar groen in de toekomstige wijk!

Wil je meer weten over de akker? Lees ook Stadsakker Proeftuin Erasmusveld start! en Oogst!

Wil je meehelpen op de akker? Leuk! We zijn er elke woensdagochtend van 9.30 uur tot 12.30 uur.
Stuur me een berichtje voor meer info en aanmelden.
Wil je op de hoogte blijven? Volg de Zoete Wildernis op facebook en instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar mijn andere projecten? Lees hier verder.

NLdoet! maart 2017
foto: Bart van Vliet Fotografie