Stadsakker Proeftuin Erasmusveld

Stadsakker Proeftuin Erasmusveld is een tijdelijke permacultuurtuin van 1500 m2 op een voormalig volkstuinencomplex aan de Noordweg in Den Haag, waar ik van begin 2017 tot eind zomer 2019 biologische groente en fruit heb verbouwd.

DE PROEFTUIN
Eind 2016 werd ik door projectontwikkelaar BPD en de Woonpioniers benadert om een eerste ontwerp te maken voor een stadsakker op Proeftuin Erasmusveld.
In het kader van de placemaking zocht BPD naar een groep pioniers die het gedachtegoed van de toekomstige duurzame woonwijk – bewust anders wonen – op dit bijzondere terrein aan de rand van Den Haag vorm konden geven. Samen met de 8 bewoners van 5 Tiny Houses en de Woonpioniers heb ik de Proeftuin een dikke twee jaar kunnen ontwerpen, opzetten en realiseren. Naast de stadsakker en de huisjes was er ruimte voor een groot helofytenfilter, twee grote composttoiletten (aka de mestkever), een werkplaats en een evenementenplein.

DE STADSAKKER
Het realiseren van de stadsakker was voor mij een unieke kans om te kijken of ik in relatief korte tijd hoogwaardig voedsel kan produceren en een grote groep stad- en wijkbewoners zou kunnen inspireren op het gebied van lokale, gezonde voeding en permacultuur.
De grootste uitdaging? Om binnen de bestaande structuur een ontwerp te maken dat zowel op de korte als lange termijn van permanente waarde zou zijn. De permacultuur lijkt misschien haaks te staan op tijdelijkheid, maar juist deze ontwerpmethode biedt praktische handvaten om slim gebruik te maken van successie – de natuurlijke opeenvolging van vegetatie – en zet aan tot het vinden van circulaire oplossingen en innovatie. Onomstotelijk permanent: inspiratie! In ruim twee jaar tijd heb ik samen met een fikse groep vrijwilligers een grote groep Hagenaars, gemeentes en bedrijven kennis laten maken met bekende en onbekende eetbare planten, permacultuur en pure voeding.

EN NU?
Mijn droom? Eetbaar groen in de toekomstige wijk! In de plannen voor Proeftuin Erasmusveld is ruimte gemaakt voor een grote gemeenschappelijke (eetbare) tuin. De straten blijven autoloos en langs de wijk komt een ecologisch lint.
Ter afsluiting van dit bijzondere project maakte BPD in de zomer van 2019 een prachtig filmpje waarin alle betrokken partijen aan het woord komen en fantastische beelden van de tuin en het terrein te zien zijn. De korte film kun je hier bekijken. Ook het KRO NCRV programma ‘Binnenste Buiten’ kwam langs en maakte prachtige opnames van de tuin. Bekijk de uitzending hier!

Wil je meer lezen over de akker? Lees ook Stadsakker Proeftuin Erasmusveld start! en Oogst!
Ben je benieuwd naar mijn andere projecten? Lees
hier verder.

NLdoet! maart 2017
foto: Bart van Vliet Fotografie